Keresés

Magyarország még mindig korrupt ország

A Transparency International idén is elkészítette a korrupciós indexét, amely a világ országait a szerint rangsorolja, hogy mennyire korruptak. Magyarország semmit sem tudott javítani, ugyanúgy 47. lett, mint tavaly. Uniós viszonylatban viszont rontott.

A Transparency Internationai 175 országot vizsgálva készítette el a korrupciós indexet. A listát 13 felmérés alapján készíti a szervezet berlini titkársága, Magyarországot kilenc alindex alapján vizsgálták, például üzletembereket kérdeztek arról, mennyire látják korruptnak az államszervezetet.

A legkevésbé korrupt ország Dánia és Új-Zéland lett, de az élbolyba tartoznak még a skandináv országok és Svájc is. Magyarország mindössze 47. lett. Ezzel se nem rontott sem nem javított a tavalyi helyezésén, uniós átlagban viszont rosszabb helyre került: a 28 tagállam közül a 21. helyen végzett. Ezzel Európa korruptabb harmadához tartozik, a kelet-közép európai régióban pedig öt ország is megelőzi, például Lengyelország és Szlovénia.

Transparency International Korrupciós Percepciós Index sajtótájékoztatóFotó: Magócsi Márton

A Transparency International szerint több oka is van Magyarország rossz helyezésének. Egyrészt a kormányzati döntések átláthatatlanok, a Világgazdasági Fórum szerint Magyarország átláthatóság tekintetében 144 ország közül a 119.. A Transparency szerint Magyraországon nem működnek a demokratikus fékek és elelnsúlyok, a kormány visszaél a hatalmával, és a saját gazdasági érdekkörének kedvez a döntéseivel.

A Transparency kiemelte az áfacsalások ügyét és Horváth András exadóellenőr vádjait, amelyet szerintük a kormány még mindig nem cáfolt meggyőzően. Vida Ildikó NAV-elnök pozícióban maradása a Transparency szerint szintén azt jelzi, hogy a közhatalom nem elszámoltatható. A Transparency felmérése még nyáron, az amerikai kitiltási botrány kirobbanása előtt készült.

Magyarország új szövetségesei nagyon korruptak

Transparency International Korrupciós Percepciós Index sajtótájékoztatóFotó: Magócsi Márton

A lista végén olyan országok állnak, mint Szomália és Észak-Korea, a legtöbbet pedig idén Kínában és Törökországban romlott a helyzet, előbbi idén húsz helyet esett vissza. A Transparency kiemelte, hogy a magyar külpolitika kedvelt országai nagyon rossz helyezést értek el a felmérésben. Azerbajdzsán a 126., Oroszország pedig 136. a listán.

Transparency International Korrupciós Percepciós Index sajtótájékoztatóMarton József Péter, a Transparency Magyarország vezetője | Fotó: Magócsi Márton

“Egyértelmű összefüggés mutatható ki egy ország korrupciós fertőzöttsége, valamint a demokratikus elkötelezettsége és a gazdasági teljesítménye között” – mondta Marton József Péter, a Transparency Magyarország vezetője. A korrupciós lista, illetve a Világazdasági Fórum versenyképességi rangsor között ugyanis nagy az átfedés.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!