Keresés

A legirgalmatlanabb uniós országok közé tartozik Magyarország

Európa vezető helyén állt tavaly Magyarország a beadott menedékkérelmek számában, de irgalom tekintetében a sereghajtók között vagyunk. Ez derül ki az Eurostat európai uniós menekültügyi adataiból, amit a Helsinki Bizottság idézett.

Tavaly 1,32 millió menedékkérelmet adtak be a tagállamokban, feltehetően sokan több helyen is, így a kérelmezők száma valóban jóval alacsonyabb lehet.

Magyarországon 177 ezer kérelmet adtak be, amivel a másodikok voltunk a sorban. A legtöbb – 477 ezer – kérelmet Németországban adták be.

A magyar hatóságok a 177 ezer menekültügyi eljárás közül összesen 3420-at fejeztek be, tehát az összes kérelem kevesebb mint 2 százalékát. Ehhez hozzátartozik, hogy az itt regisztrált menedékkérők zöme, amint tehette, továbbutazott Nyugat- és Észak-Európa felé. A legtöbb eljárást Németorszában fejezték be: 249 ezret, ami a kérelmek több mint felét jelenti.

A legárulkodóbb azonban pozitívan elbírált kérelmek száma, amiben Magyarország az utolsó előtti helyen áll a tagállamok között Lettország előtt. A magyar hatóságok az elbírélt kérelmek mindössze 15 százalákát találták megalapozottnak, így tavaly 505 ember kapott menekültügyi védelmet. Összehasonlításként Németországban a kérelmezők 57 százaléka (összesen 140 910 fő) kapott védelmet, de a legirgalmasabb Bulgária volt 91 százalékkal (5 595 fő) – derül ki az adatokból.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!