Keresés

A magyar állam nem szívesen költ oktatásra

A magyar állam egyre kevesebbet költ az oktatásra, és egyre kevesebb a diplomás, pedig nálunk különösen igaz, hogy egyetemi végzettséggel a legkönnyebb elhelyezkedni. Az OECD friss jelentése alapján a magyar oktatás szinte minden szempontból a listák végén található.

Lesújtó a magyar oktatás helyzete az OECD legfrissebb jelentése szerint. Minden évben készül egy több száz oldalas dolgozat arról, hogy az egyes tagországokban és társult államokban mennyit költenek az oktatásra, és ennek milyen eredményei vannak. A mostani jelentés itt érhető el, a legfontosabb eredményeket pedig a 444.hu foglalta össze.

A kötet jelentős része azzal foglalkozik, hogy az országok mennyi pénzt fordítanak az oktatásra. Az ezzel foglalkozó felmérésekben Magyarország szinte kivétel nélkül a listák vége felé található. 2008 óta jelentősen csökkent ez az összeg, és a vizsgált országok közül GDP-arányosan nálunk költi a legkevesebbet az állam köz- és felsőoktatásra.

Néhány további fontos eredmény:

  • 2010 óta folyamatosan csökken a gimnáziumban, és növekszik a szakképzésben végzettek aránya. Itt fontos megjegyezni, hogy a 2014-ben végzettek még az Orbán-kormány oktatási reformjai előtt kezdték a tanulmányaikat, az elmúlt évek intézkedései alapján azonban várható, hogy ez a trend erősödni fog.
  • 2008 óta csökken az egyetemisták száma is, az OECD-országok közül csak az oroszoknál rosszabb a helyzet. Pedig az adatok alapján Magyarországon még mindig sokkal könnyebb diplomával vagy érettségivel munkát találni, mint alacsonyabb iskolai végzettséggel. Ráadásul egyetemi diplomával kétszer annyit lehet keresni, mint középfokú végzettséggel. Ekkora különbségek csak Dél- és Közép-Amerikában vannak.

A tavalyi OECD-eredményekről itt írtunk, arról pedig, hogy hogyan szivárog el tíz éve a pénz az oktatásból, itt olvashat bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!