Keresés

Magánrendezvényként tartják meg a fajvédő konferenciát

A National Policy Institute (NPI) zárt körű rendezvényt tart Budapesten, csak az mehet be, aki már regisztrálta magát.

Richard Spencer, a National Policy Institute (NPI) elnöke elmondta, hogy az Európai Kongresszus elnevezésű tanácskozás magánrendezvény lesz, amely nem lesz nyitott a nagyközönség és a sajtó előtt, és amelyen csak azok vehetnek részt, akik korábban felvetették magukat a résztvevők közé. A rendezvényre történő regisztráció befejeződött.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn betiltotta az NPI október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította Papp Károly országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben.

A belügyminiszter megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik, ezért a konferenciát betiltja. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította Pintér Sándort, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a konferenciát – írta az MTI.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint viszont a Belügyminisztérium tiltása ütközik alaptörvénybe. A jogvédő szervezet határozottan elítéli a hétvégére tervezett fajvédő konferenciát, álláspontja szerint azonban  “a szólásszabadság a fajvédő nézetek hirdetőit is megilleti. Amíg a konferencián nem követnek el bűncselekményt, nem sérülnek mások jogai – márpedig erről semmilyen nyilvános információ nem árulkodik –, addig a rendezvény békésnek minősül, azaz jogszerűen megtartható” – írta a TASZ.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!