Keresés

Magánéletének részleteivel próbáltak együttműködésre bírni egy magyar újságírót

Az újságíróhoz 2015-ben odaléptek a titkosszolgálat emberei, és azt mondták, veszélyben van. Ami ezután következett, az minden részletében a kommunista időkből ismert zsarolásos beszervezési kísérleteket idézi.

G., magyar újságíró munkába tartott 2015 decemberében. A szerkesztőség közelében váratlanul odalépett hozzá két férfi. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) igazolványát mutatták fel, és közölték, beszélniük kell valami olyasmiről, ami a biztonságát érinti. G. kérte, hogy árulják el neki ott helyben, miről van szó, de azt mondták, ott nem lehet, el kell menniük valahova – írja a 444.hu.

Amikor megérkeztek, közölték vele: mielőtt elmondják, miről van szó, alá kell írnia egy papírt arról, hogy minden, ami ott elhangzik, minősített adat, vagyis titokban kell maradnia. Mivel csak így tudhatta meg, miért keresték meg, és milyen, a biztonságát érintő ügyről van szó, G. aláírta a papírt.

 Ezután az AH munkatársai G. magánéletének részleteiről szóló információkat adtak elő, de azt mondták, ezeket nem az AH gyűjtötte, hanem valaki más, „ártó szándékkal”. Azt nem mondták meg, hogyan jutottak hozzá az információkhoz, de az biztos, hogy ezeket csak titkos adatgyűjtéssel lehetett megszerezni. G. hiába kérdezte azt is, saját magánéletének részletei hogyan lehetnek államtitkok, és mi köze ennek a nemzetbiztonsághoz, nem kapott magyarázatot.

Ezután arról érdeklődtek, kinek árthatott G., “kinek állhatott érdekében” információkat gyűjteni róla. G. újságíróként kényes ügyekkel foglalkozik, fontosabb témáit mind felsorolta ekkor, de ebben nincs semmi titok, nyilvánosan elérhető cikkekről van szó. A kérdés már csak ezért is színjátékszerűnek tűnt. Az AH-sok azt mondták, akkor tudnak „segíteni”, ha innentől rendszeresen találkoznak, és G. aláír egy rendszeres titkos együttműködésről szóló papírt.

G. erre nem volt hajlandó, de azt megbeszélték, hogy újra találkoznak, mert meg akarta tudni, mit akarnak tőle valójában. A találkozás sokkolta G.-t. Amit az AH előadott, az magánéletének valós részeire utalt. Olyasmire, ami nem ütközik törvénybe, egyszerűen csak magánügy.

A második megbeszélésen azt mondta, a rendőrséghez akar fordulni, mert a titkos adatgyűjtéssel valaki mindenképpen bűncselekményt követett el ellene. Az AH munkatársai erre azt mondták, nem érdemes a rendőrséghez fordulnia, ők sem tudnak többet tenni, ráadásul ezzel a „titkosszolgálat munkáját lehetetlenítené el”. A kérdéseire ezen a találkozón sem kapott választ, viszont a kapcsolatairól és a forrasairól próbálták faggatni. Közölte az AH-val, hogy nem fog együttműködni, nem írja alá az erről szóló papírt.

Az eset súlyosan érintette G. életét. Fizikailag is megviselte, ahogy az állam a magánügyeibe avatkozott. Az AH újabb megkereséseire viszont ezután már nem reagált.

Az üggyel kapcsolatban a 444.hu újságírója megkereste a Belügyminisztériumot (ide tartozik az Alkotmányvédelmi Hivatal) a következő levéllel:

“Információim szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai 2015 decemberében felkerestek egy újságírót. A Hivatal munkatársai ez alapján be fogják tudni azonosítani, milyen ügyről van szó.

Mi volt a megkeresés célja?
Hogyan értékelik az akciót?
Milyen ügyekben, és milyen rendszerességgel keres fel az Alkotmányvédelmi Hivatal újságírókat?

A válasz ez volt:

“Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) alaptevékenységét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 5. §-a szerint meghatározottaknak megfelelően látja el. Az AH által ellátott alapfeladatokkal összefüggő információk – a titkos információgyűjtő eszköz/módszer, és a személyi állomány védelméhez fűződő alapvető érdekre tekintettel – a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálya alá tartozó minősített adatok.”

Vagyis nem tagadták, de nem is mondtak semmit, azon kívül, hogy az ilyen ügyekben minden titkos.

A konkrét eset tehát súlyos kérdéseket vet fel nemcsak arról, hogy mit enged meg magának a magyar állam a saját állampolgáraival szemben, de arról is, mennyire képes megvédeni őket – a titkosszolgálat (normális esetben) csendes háttérmunkája ugyanis többek között épp erről szól.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!