Keresés

Rég voltak ilyen dühösek a tanárok, de sztrájkolni nem fognak

2016-02-13_10-49-04
Középen Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke | Fotó: Magócsi Márton

 

Az eső ellenére is több ezren voltak ma délelőtt a Kossuth téri pedagógustüntetésen. A felszólalók szerint nem szabad hagyni, hogy a kormány látszategyeztetésekkel verje át őket, de sztrájkot nem jelentettek be. 

13:06  Tudósítónk hallotta, ahogy páran azon elmélkedtek, vajon lesz-e értelme a mai demonstrációnak. A percről percre közvetítésünket lezárjuk. Búcsúzóul nézzenek meg egy részletet a rendezvényt lezáró néma tilatkozásból:

MVI_2044

12:54 Hiába emlegetett sztrájkot Mendrey László, Gallóné nem jelentett be munkabeszüntetést. A beszédek után – Sándor Mária kérésére – öt percig némán tiltakozik a tömeg. „A távoli villamost, sőt minden pisszenést hallani” – írta tudósítónk.

12:53 Gallóné szerint nem szabad megelégedni a hangulatjavító intézkedésekkel, és hagyni, hogy húzzák az időt. „Világosan kell látni, hogy a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök terve alapján készült el” – mondta, ezért szerinte a kormányt képviselő tárgyalópartner is csak azt fogja mondani, amire engedélyt kapott. A közönségben zúg az „Orbán, takarodj!”

A köznevelés állatorvosi lova megdöglött. Ideje lenne lovat cserélni!

– zárta Gallóné.

12: 47 „A kormány tönkretette a magyar oktatást” – kezdte az utolsó felszólaló, Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Szerinte a hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét. Gallóné szerint hiába próbálták felhívni a kormány figyelmét a problémákra, még mindig próbálják menteni a menthetetlent. „Elfogyott a türelmünk” – mondta.

IMG_1922
Fotó: Magócsi Márton

12:40 „A gyerekemnek heti 32 órája van, négyes tanuló, aminek örülök mert este inkább olvas és nem a tankönyv felett görcsöl, mint az ötös tanulók” – mondta egy zuglói  anyuka tudósítónknak. Van olyan tanár aki megtanítja azt, amit fontosnak tart aztán közli a gyerekekkel, hogy tanulják meg a könyvet hogy megfeleljenek a tanfelügyeletnek is – tette hozzá.

Egy idősebb férfi egy nagykállói iskolából jött. Azért tüntet, mert szerinte teljes struktúraváltásra van szükség, de abban nem reménykedik, hogy a mai demonstrációval nagy változásokat fognak elérni, ennek ellenére „Becsületből is ki kell állni, mert nagy a baj” – mondta.

12:37 A szülők nevében Fazekas Gergely arról beszél, hogy harminc éve milyen volt iskolába járni. Az apukája például sokat segített a papírok szállításában papírgyűjtéskor, és ő is sokat szállít most, mivel nincs elég a gyerekeknek. Fazekas komplett stand-up comedy fellépést kerekített a mindennapos iskolai gondokból.

12:34 Dávid Gyula Márton tizenhét éves diák a következő felszólaló, aki szerint ideje, hogy a tanárok és a diákok összefogjanak, mert boldog, sikeres és összetartó Magyarországon szeretne élni.

12:32 Mendrey László az első, aki sztrájkot emleget. Úgy látja, nincs más megoldás.

12:28 Nyafogó kisgyerekkel küzd egy veresegyházi pár a tömegben. Tudósítónknak azt mondták, a gyerekek szóltak a többi tanárnak hogy az övék alig tanít, mert másodállása ügyeit intézi az órán.

12:25 Mendrey László Orbán Viktort idézi, aki egy zárt ülésen arról beszélt, nem életszerű, hogy Pilz Olivér magától kezdett tiltakozni, hanem külső erők késztették erre. Mendrey szerint ez az erő maga Orbán Viktor, aki „nem tudja, mi zajlik ma Magyarországon”, és hogy ami itt történik, az egy „szürreális utazás vissza a jövőbe”.

tuntetes2
Pilz Olviér a színpadon | Fotó: Magócsi Márton

12:22 Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárának beszédét jórészt csendben hallgatták, csak néha hangzott fel a támogató morajlás. Pilz mesét mondott az oktatásról Halkszavúval, Mindentudóval és Nagyszájúval a főszerepben. Pilzet Mendrey László, a PDSZ elnöke követi.

12:13 Pukli az igazgatói jogkörök csökkentését és a papírhiányt emlegette, majd üzent Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének, akit nem érdekel, hogy nincs rajzszakos az iskolájában, hogy az érettségiző osztály elveszíti két tanárát is, mert betöltik az öregségi korhatárt, valamint, hogy nem vehetnek fel  a helyükre senkit. Pukli követelte azt is, hogy a közoktatásra fordítsák a GDP hat százalékát.

12:09 Pukli beszéde előtt bejátszottak egy filmrészletet, amely arról szólt, hogy a tanfelügyelő megszabja a tanárnak, mit csinálhat. A „tanító szolga” kifejezést nagy fújolás követte. Ezután a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója egy ironikus álláshirdetéssel nyitott:

Önálló pedagógiai elképzelései vannak, innovatív gondolatokkal rendelkezik, kollégái, tanítványai szülők megbíznak önben, alkalmasnak tartja magát az igazgatásra, netán elhivatott pedagógus? Mosogasson Londonban!

12:06 Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) alelnöke a következő felszólaló. Ő is beszélt az álkerekasztalról, és kijelentette, hogy a PSZ 25 pontját kell megvalósítani. Ezután elsorolta, milyen keveset keresnek a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók: „egy diplomás könyvtáros 95 ezer forintot kap!” – mondta. Még hat beszéd van hátra, Pukli Istváné a következő. 

12:01 „Jusson eszetekbe, hogy itt európai szintű egészségügyi ellátás van, amikor órákat kell várni hajnaltól, éhesen a vérvételre, vagy amikor hónapokig várólistán vagytok, és amikor sorra kerülnétek, elhalasztják a műtétet” – mondta. „Vannak, akik szerint ez európai szintű ellátás!” Sándor Mária arra kérte az embereket, hogy a fekete szalag mellé mindenki tűzzön fel egy fehér szalagot is.

Kimondjuk feketén-fehéren, hogy nem engedünk a diktatúrának!

– mondta. A nővér felszólította a tömeget, hogy a rendezvény után még öt percig álljanak némán. „Mert nem balhézni jöttünk!” – utalt Lázár János kancelláriaminiszter mondataira.

11:56 „Hazaárulók!” – skandálta a tömeg, miután Sándor Mária arról beszélt: az egészségügy, a szociális ügy lerontása nemzetrontás. Tudósítónk szerint a nővért annyira látni akarják, hogy az eddig üresen hagyott füves területre is sokan rámerészkedtek, noha ez tilos, és az eső miatt mocsarassá is vált. Sándor Mária közben az ország motorjairól, a kisemberekről beszél, akik szerinte most mind ugyanazt akarják elérni: az ember megbecsülését.

IMG_1862
Fotó: Magócsi Márton

11:51 Borosné is tárgyalni hívta Balogot. „Tárgyaljunk a lopásról!” – mondta.

Maffia, maffia!

– hangzott a válasz a közönségből. Kollégái – köztük az MKKSZ tagjai – nyolc éve nem kaptak béremelést, ami szerinte lopásnak számít. Most jön Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, akit még a tévés közvetítésben is jól hallhatóan nagyon vártak.

11:49 „Lehet ott minőségi közszolgáltatás, ahol nincs pénz krétára, fűtésre, kötszerre, gyógyszerre?”  – kérdezte Borosné, aki szerint nincs pénz, mert 1400 milliárd forinttal adtak erre kevesebbet.

11:44 „Habár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr” – zárta Szűcs a beszédét a tüntetések elmaradhatatlan Petőfi-soraival. Aztán elindult a közönségben az első „Orbán takarodj” – rigmus. Felkészül Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára. Az Alkotmány utcában is állnak tüntetők, és rengeteg a busz.

11:42 Szűcs Viktória szerint a teljes szociális ágazatban komoly létszámhiány van, ezért követeli a pedagógus-életpályamodell kiterjesztését és a béremelést.

11:40 1000 forint a magyar, 1500 az uniós zászló, amit a Kossuth tér déli oldalán árulnak. A metró előtti tér is tele van, bár a tömeg itt csendesebb, de a bölcsödei dolgozók képviselőjének beszédét ott is élénk helyeslés kíséri.

11:37 Zoltán egy szülő, aki családjával jött ki, köztük két és fél éves kislányával. Azt mondta: rutinos tüntetőnek számít, már tizenkétszer volt ki, mindig vitte a kislányát is. Ők azt szeretnék, ha az Orbán-kormány eltűnne a hatalomból. Most azért jöttek ki, mert azt látja, hogy az általános iskolás fia nagyon leterhelt, az iskola pedig nem kap semmit. Idén most kaptak először krétát, de az is olyan rossz minőségű, hogy nem lehet vele a táblára írni.

11:36 Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke először megállapította, hogy többen vannak, mint a fűtött gyepű stadionok lelátóin, ami nagy tetszést aratott a közönségben. Szűcs arra panaszkodik, hogy a bölcsődei korai fejlesztést átadták a Kliknek, amely magába szívta a gyógypedagógusokat, akik közül sokan inkább nyugatra mentek, „és eszük ágában sincsen hazajönni”.

IMG_1848
Fotó: Magócsi Márton

11:35 „Miskolcról jöttem, ahol az emberek feje fölül elbontják a házakat” – kezdte beszédét Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke. Beszélt a bátor miskolci pedagógusokról, akik először kiáltottak: segítsetek megvédeni a gyermekeink jövőjét. „Mellétek állt a város, szakadó esőben ötezren kiáltották, hogy nem hagyjuk gyermekeink jövőjét” – mondta.

Varga utalt Ákos megjegyzésére is, amikor azt mondta, teljesítette a női princípiumot, és szült három gyereket, de tisztességgel fel is akarja nevelni őket. Ezért kéttannyelvű iskolába íratta őket, hogy el tudjanak menni, ha kell, külföldre. „De én nem ezt akarom. Magam mellett akarom látni őket” – mondta. Varga mondataira folyamatosan „nem hagyjuk!” a válasz a közönségből.

IMG_1879
Fotó: Magócsi Márton

Varga látszatkerekasztalnak nevezte a Köznevelési Kerekasztalt. Szerinte mindez csak azért van, hogy befogják a tiltakozók száját, de nem fogják be, mert ők már átlátnak a szitán. „Azt gondolják, hogy megoszthatnak minket. De nézzetek körbe, már nem!” – mondta. Ezután arra kérte a miskolci tanárokat, hogy ne írják be a késést, ha a gyerekek a közlekedési dolgozók sztrájkja miatt később érnek be.

11:24 A rendőrség felszólította az embereket, hogy másszanak le a Batthyány-szoborról. Nem másztak.

11:21 A felszólalók nevének felolvasásakor Pukli István, Pilz Olivér és Sándor Mária kapták a legnagyobb tapsot.

11:16 „Mintha az ég is a magyar oktatást siratná” – utalt az egyik szervező a borús időre. Most kezdődnek a beszédek.  A tér közepén már nagyon tömörülnek az emberek, de a környező utcákból még mindig érkeznek a tüntetők. Sokan jöttek biciklicsengővel, amivel az iskolai csengetést akarják szimbolizálni. Van, aki a környező épületek árkádai alatt állnak az eső miatt.

tuntetes1
Fotó: Magócsi Márton

11:16 „Ha itt vagyunk, beszarnak, ha nem vagyunk itt, leszarnak” – mondta az Abcúgnak egy szülő, aki gyereke iskolájának tanáraival együtt jött ki a tüntetésre. A társaságában levő egyik tanár arról beszélt, hogy már öt éve is kint volt a pedagógusok tüntetésén, addig jár, amíg nem változik valami. A tanár egy láthatósági mellényt viselt, aminek a hátulján a következő szöveg állt: „Az iskola nem börtön és nem kaszárnya, elég a pusztításból”.

11:10 Akkora a tömeg a metrónál, hogy a szervezők azt kérik, álljanak arrébb az emberek, mert így elzárják a kijáratot.

11:07 A helyszínen van egy kéményseprő is. Kin Róbert talpig kéményseprő felszerelésben azt mondta, szolidaritásból jött el. Az ő gyerekének is használhatatlan a matek könyve, fénymásolatokból tanulnak a gyerekek, ami ugyan ingyen van, de akkor minek kellett a könyvet megvenni – mondta, majd bele kortyolt a forralt borába.

11:06 A Teleki Blanka Gimnáziumtól érkezett az igazgatóhelyettes, aki kollégánknak azt mondta, leginkább az zavarja hogy nem jut idejük a gyerekekre, és azt szeretné, ha a tüntetéssel sikerülne ezen változtatni.

11:06 „Ti urak, ti urak, ti hitvány ebek, a diplomáinkat megkérdőjelezitek” – áll az egyik molinón. Egy másikra pedig az van írva, hogy ha az iskola nem működik, akkor semmi nem működik. Ez utóbbit két szülő tartja. Egyikük tudósítónknak azt mondta: „szarrá terhelik a gyerekeket, közben pedig nem tanítanak nekik semmit”. Szerinte a képességeket kéne fejleszteni, és azt kéne nekik megtanítani, hogy életük végéig tanuljanak. A szervezők közben azt kérik, hogy mindenki húzódjon kicsit összébb, mert nem fognak elférni a Kossuth téren. A rendezvény kezdése egyébként csúszni fog, eredetileg 11 órakor indultak volna a beszédet, mert meg akarják várni, hogy mindenki oda érjen a térre.

IMG_1841
Fotó: Magócsi Márton

11:05 Időközben sajtótájékoztatót tartott az Emberi Erőforrások Minisztériumában Palkovics László oktatási államtitkár. Szerinte a mai tüntetés okafogyottá vált, mivel a héten minden témáról tárgyaltak, és ezután is fognak. Ígéretet tett a Klik átalakítására, a pedagógus-értékelési rendszer módosítására, a tanulói terhek csökkentésére és a tanárok terhelésének átalakítására. Palkovics szerint a PSZ 25 pontja napirenden van, és nagyon szeretné, ha a szervezet részt venne a Köznevelési Kerekasztal munkájában, akárcsak a PDSZ, amely az első ülésen ott volt, de aztán elutasította a részvételt. Minderről az Index tudósított.

10:50 A helyszínen vannak a Brassó utcai iskola tanárai és diákjai is. Tudósítónknak azt mondták, hogy aki ma Magyarországon él, tudja, hogy mi ellen kell tüntetni. Másik kollégánk beszélt egy budai középiskolában tanító angol tanárral, aki nem csak a kifogyott fénymásoló, a hiányzó filcek és kréták miatt elégedetlen, hanem az is nagyon felháborítja, hogy a pedagógusminősítés keretében olyan szakfelügyelőt küldtek be az angol órájára, aki nem is tud angolul. A tanár azt reméli, ha elég sok ember kijön mai tüntetésre, talán változik majd valami.

10:47 A tüntetők egy része már megérkezett a Kossuth térre. A Parlament előtt már áll a színpad, kivetetővel és hangosítással.

2016-02-13_10-46-10
Fotó: Magócsi Márton

10:42 „Iskolák, kórházak, romok, épülnek a stadionok! … Hogyha nem ily gaz kormányunk volna, nem szívná a vérünk a bolha! … Orbán s barátai lopnak, s nem jut pénz a tanároknak!” – egy férfi rímekbe szedett jelszavakat kiabál az agrárminisztérium árkádai alól, egy-egy jobb rímpárt tapssal jutalmaznak a körben állók – jelentette tudósítónk.

10:41 A tüntető tömeg eleje már a Markó utcánál tart. Az egyik tüntető megjegyezte, hogy nem is látni a tömeg végét, annyian vannak. Vannak gyerekek is, tudósítónk az előbb egy kislányt látott egy Hello Kittys esernyővel.

10:31 A tömeg elkezdett a Kossuth térre vonulni, a rakpart tele van rendőrbuszokkal, a tüntetőket szállító buszok is folyamatosan érkeznek. A Parlament előtt áll másik kollégánk, ő azt látja, hogy még csak szórványosan vannak a tüntetők, több tucatnyian az agárminisztérium árkádai alatt keresnek menedéket az eső elől. A téren egyelőre két molinót látni: az egyik a hitelkárosultakhoz, a másik pedig egy egészségügyi szervezethez tartozik.

10:15 A pedagógusokat 44 másik szervezet támogatja, köztük egészségügyi dolgozók, taxisok, közgyűjteményi dolgozók, vasutasok és a közalkalmazottak szakszervezete  is. Tudósítónk már tízkor több mint ezer embert látott a Jászai Mari téren. Az eredeti tervek szerint innen gyalogolnak majd a Kossuth térre.

Az emberek addig is esernyővel állnak, szakszervezeti molinókat tartanak, közben trombitások szakszervezeti indulókat játszanak. Az egyik táblán a következő szöveg áll:

Ma egy gyerek többet dolgozik, mint egy felnőtt

A kettes villamos nem jár, a felső rakpart le van zárva a Képviselői Irodaház környékén, de a 4-6-os villamos zavartalanul közlekedik.

A menetrend

A tüntetők számos beszéddel készülnek, lássuk, kik fognak beszélni!

 • Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke,
 • Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke,
 • Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára,
 • a fekete ruhás nővérként ismert Sándor Mária a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaságtól (MMECT),
 • Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) alelnöke,
 • Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimbázium igazgatója,
 • Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára,
 • Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke,
 • Dávid Gyula Márton diák,
 • Fazekas Gergely szülő,
 • Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

A tüntetés szervezője hivatalosan a Pedagógus Sztrájkbizottság, amelyet három szakszervezet alkot, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete. A bizottság 2012-ben jött létre, és bár ellenezték az iskolák államosítását, valamint nem értettek egyet az életpálya-modell megvalósításával sem, részt vettek a köznevelési törvény kidolgozásában, hogy amiben csak lehet, megváltoztassák a kabinet véleményét.

A másik nagy szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kimaradt a kormánnyal kötött megállapodásból, de 2013 elején hiába szerveztek sztrájkot, ennek nem volt nagy visszhangja, mert viszonylag kevés tanárt tömörítenek.

Közben sokak számára világossá vált, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a többi reform tarthatatlan következményekhez vezet az oktatásban, míg végül idén januárban a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban nem bírták tovább.

Mi történt január óta?

A tiltakozás január elején, a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével indult. Az országosra duzzadt elégedetlenségi hullámba közben belebukott Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár is, a kormány pedig egyeztetést kezdeményezett, egyelőre kevés eredménnyel. Idézzük fel, hogyan jutottunk el idáig!

 • Január 6-án dühös nyílt levelet írt az oktatás helyzetéről a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete. Panaszkodtak az embertelen bürokráciára, a tanárok és a diákok túlterheltségére és a túlcentralizált Klikre is. A tiltakozást kezdeményező Pilz Olivér az Abcúgnak is beszélt a problémákról.
 • A gimnázium nyílt leveléhez több tízezren csatlakoztak a tanitanek.com oldalon, ahol rengetegen kezdtek panaszkodni az oktatás mindennapos gondjairól. Az egyéni aláírók mellett több száz tantestület egységesen állt ki a levél mellett.
 • Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ezután Miskolcon tárgyalt a pedagógusokkal, majd bejelentette a tanfelügyelet lazítását, de a tiltakozás nem hagyott alább. Február 3-án  országszerte tartottak tüntetéseket, köztük Miskolcon, ahol több ezren vonultak utcára.
 • Balog Zoltán három nappal később jelentette be Czunyiné Bertalan Judit menesztését. A helyét Palkovics László vette át, aki addig felsőoktatásért felelős államtitkár volt, de ma már az egész oktatásért felel.
 • A Balog által összehívott Köznevelési Kerekasztal kéthetente fog ülésezni. Az első, keddi alkalommal már Palkovics képviselte a kormányt. Itt többek közt döntöttek a Klik átalakításáról, az iskolai közbeszerzések egyszerűsítéséről, az iskolaigazgatók jogkörének növeléséről, a jövedelemelmaradások azonnali rendezéséről és a tanfelügyeleti intézményi önértékelési folyamat rövidítéséről is. A kormány azonban főleg számára kedves szervezetekkel töltötte fel a kerekasztalt. A PSZ a kormánnyal már korábban megkezdett tárgyalásokra hivatkozva el sem ment, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont ott volt, és Mendrey László – a Herman igazgatójával együtt – elégedetten nyilatkozott a fejleményekről.
 • A Tanítanék Mozgalommá nőtt tantestületek azonban kiadtak egy közleményt,  amely szerint elfogadhatatlannak tartják a Kerekasztal működését.  “Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt” – írták.
 • Utólag a PDSZ is elismerte, hogy hibázott, amikor legitimnek vélte a kormány Kerekasztalát.
 • Időközben az Index cikkéből kiderült, hogy az új államtitkár már szeptembertől átszervezné a Kliket. Szeptembertől várhatóan jóval kevesebb, de nagyobb önállósággal rendelkező tankerület fog működni, és a Klik vezetésének is mennie kell majd. Az államtitkár ugyanakkor nem sorolta a legsürgetőbbek közé a túl sok tananyagról és tanóráról szóló panaszokat, és ezek rendezésére 2017. január elsejéig adott magának időt.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!