Keresés

Egy két deciliteres üveg miatt álltak bíróság elé a tüntetők

Az őrizetbe vett hat internetadós tüntető közül senki nem került előzetes letartóztatásba, egyiküket kedden szabadon engedték. Öt fiatal ügyét szerdán tárgyalták, a gyorsított eljáráshoz viszont nincs elegendő bizonyíték.

Hiába szerette volna az ügyészség, a Fővárosi Törvényszék nem tárgyalja gyorsított eljárásban a Fidesz-székház előtt vasárnap este őrizetbe vett öt fiatal ügyét.

Az ügyész a tárgyaláson ismertette: a vasárnapi tüntetés után Sz. I. Ábel és Z. András segítette G. Antalt, hogy egy üres, 2 deciliteres üveget a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélye felé dobhasson. Az üveg eltalálta az erkélyt. B. Gábor az ügyész szerint ittas állapotban mászott fel az erkélyre, a rendőnyt lerángatta, ezzel 48 ezer forintos kárt okozott. Sz. Zoltán pedig 96 forint kárt okozott azzal, hogy a Fidesz székházat legalább tízszer számítógép alkatrészekkel megdobálta. (A bíróségon csak ezt a két számot említették, míg Kocsis Máté korábban tízmilliós kárról beszélt.) Az ügyész szerint a fiatalok tettei alkalmasak voltak arra, hogy félelmet és megbotránkoztatást keltsenek, mivel azokat közvetítette a tévé is.

A bíróság azonban a szerdai tárgyaláson úgy döntött, az iratokat visszaküldi az ügyészségnek, arra hivatkozva: a gyorsított eljárás lefolytatásához szükséges, hogy a bizonyítékok teljes körűen rendelkezésre álljanak. Az ügyészség a „rendes” eljárásban vádat fog emelni a gyanúsítottak ellen.

Az ügyészség Sz. Zoltán esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését, arra hivatkozva, hogy hasonló bűncselekmény miatt már vádat emeltek ellene, a bíróság viszont csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a tatabányai férfival szemben. A többi gyanúsítottat szabadon engedték.

Fazekas Tamás, az egyik 19 éves, budapesti műegyetemista vádlott védője azt mondta, a bíróság szerint nem álltak fenn a bírósági eljárás lefolytatásának feltételei, ezért küldte vissza az ügyet a nyomozóhatóságoknak. Előzetes letartóztatásra se látott okot.

Az egyik gyanúsítottat – a 26 éves Rózs Milánt – kedden szabadlábra helyezik, mert az ügyészség álláspontja szerint „az ő részvétele a bűncselekmény elkövetésében kétséget kizáróan nem bizonyítható„. Milán két dologgal vádolták: hogy dobált, és hogy másokat dobálásra buzdított – mondta a 444.hunak ügyvédje, Pelle Andrea. Az előbbire a rendőrségnek nem voltak bizonyítékai, a második vádat pedig egy térfigyelő kamera felvételével próbálták igazolni: ezen az látszott, hogy Rózsa például a tömegnek háttal ül a székház erkélyének korlátján. Rózsa vallomása szerint ezzel pont megakadályozni próbálta a dobálást.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető egy hétfő esti tévéműsorban közölte: nem futballhuligánokat, hanem politikai aktivistákat vitt be a rendőrség a székház elől.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!