Keresés

Lovas járőröket és börtönt akar Ózdra a polgármester

A romatelep mellé építtetne börtönt Ózd jobbikos polgármestere. A városban hétfőn lovasrendőrök is járőrözni kezdenek, de egy drónt is vennének, hogy a levegőből is látni lehessen, ha valaki fát lop.

„Hétfőn három lovas járőr áll munkába. Ők egyelőre Hódoscsépány és a hatalmas pusztítást elszenvedett Somsály településrészeken végeznek figyelőszolgálatot” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, aki hétfőn saját Facebook-oldalán jelentette be: a „mai nap egyik nagy eredménye, hogy sínen van egyik újabb programelemünk megvalósítása! Három kedves, tenni akaró és tetterős ózdi jelentkezett nálam, hogy ők szeretnék elkezdeni a lovas városőrséget. Pár napon belül szolgálatba állnak és saját lovaik hátán fogják felügyelni a város biztonságát, főként az esti órákban! Köszönet nekik előre is!”

A lovas járőrök kiemelt figyelmet fordítanak majd azokra az utcákra, amelyekben rendszeressé vált a házrombolás, de az erdők védelmét, a falopás megakadályozását is fokoznák. Ha beválnak, a lovas őrök más településrészen is megjelennek majd – írja a magyarnarancs.hu.

A lap idézi az Abcúg egyik korábbi riportját, amiben az Ózd egyik szegregátumában, Bánszálláson élő romák az alábbiakról számoltak be: „a cigánytelep lakói csak a szóbeszéd alapján ismerik az újonnan megválasztott jobbikos polgármester terveit. Bánszálláson attól félnek a legtöbben, hogy elözönlik a telepet a lovas rendőrök, este hat óra után kijárási tilalmat vezetnek be, megszüntetik a közmunkaprogramot és bezáratják a telepen működő óvodát. Janiczak hivatalos programjából azt lehet kiolvasni, hogy a jobbikos vezetés valóban nagy hatással lesz a bánszállásiak mindennapjaira.”

Janiczak programja korábban így írt: „mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a beilleszkedni képtelen emberek önként elkívánkozzanak a városunkból. Párizs, Róma, Kassa mind európai városok, csakúgy, mint Ózd. Ha ezekben a városokban buldózerekkel, kitoloncolással, falak emelésével meg lehetett oldani a cigánykérdést, akkor a mi elképzeléseink sem megalapozatlanok.”

A magyarnaracs.hu emlékeztet rá, hogy a lovas rendőröknek a rendőrökkel ellentétben semmilyen jogosítványuk nem lesz. A lap úgy tudja: ha a lovasok „rendellenességet észlelnek”, úgy egyből értesítik majd a rendőrséget. Amíg pedig azok ki nem érnek, addig igyekeznek a feltételezett elkövetők nyomában maradni. Azt remélik: a lovakkal a legeldugottabb, gépjárművel megközelíthetetlen helyekre is eljutnak majd az járőrök.

Janiczak ezen kívül börtönt is építene Ózdra. Ennek elvileg meg is van a lehetősége, mivel büntetés-végrehajtási intézmény létesítéséről a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pályázatot írt ki hazai önkormányzatok részére. Az ózdi polgármester ebben az ügyben találkozott már Lajtár József vezérőrnaggyal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettesével. A polgármester a lapnak azt mondta: négy hektár önkormányzati területre lenne szükség az építkezéshez, ami 250 munkahelyet jelentene a komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő észak-borsodi térségben. (A létszám 25 százalékát diplomások jelentenék, de számítani lehet külső beszállítók alkalmazására is.) A szóban forgó önkormányzati terület épp a főleg romák lakta Bánszállás-telep mellett található – írja a magyarnarancs.hu.

A börtönépítés lehetőségéről a hét végéig minden ózdi lakáshoz eljut az önkormányzat tájékoztatója – ehhez szavazólapot is mellékelnek. Egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni: „Támogatná-e Ön, hogy Ózd városában egy 250 főnek munkahelyet biztosító börtön létesüljön?” A szavazólapok összesítése után dől el, hogyan vélekedik a többség, és benyújtja-e a pályázatot Ózd városa.

A közösségi portálon máris összecsaptak az érvek és ellenérvek. Utóbbiak attól félnek, hogy a fogvatartottak látogatóinak jelenléte esetleg tovább ront a közbiztonságon, de megemlítik a tömegközlekedési eszközökön esetleg előforduló – feltételezett – atrocitásokat is. Ezzel szemben többen példaként hozzák fel Eger, Miskolc és Sátoraljaújhely büntetés-végrehajtási intézetét, amely városok középpontjában működik a börtön, és nincs negatív eredményük. A város honlapján már javában zajlik a szavazás, péntek délben 71,26 százalék az igenek, vagyis a börtönépítést támogatók aránya. A lap úgy tudja: Janiczak úgynevezett önfenntartó börtönt építene Ózdra.

A közbiztonság javításáért egyébként külön alapítvány működik Ózdon, amely most saját „drónra gyűjt”. Janiczakék azt remélik, hogy a drón jókora területekről tud képes információt küldeni a rendvédelmiseknek. Ennek ára 700 ezer forintnál kezdődik – ezért is várják a helyiek és az Ózdért aggódók felajánlásait.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!