Keresés

LMBT Szövetség: Szűkítené a kormány a melegek jogait

Csorbítaná az azonos nemű párok jogait a kormány új javaslata, amelyet a költségvetési salátatörvénybe rejtettek el, írja a Magyar LMBT Szövetség közleménye. A javaslat teljesen kiüresítené a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, pedig Orbán Viktor éppen néhány napja beszélt arról egy portugál lapnak, hogy a házasodást leszámítva Magyarország minden jogot biztosít az azonos nemű pároknak. 

A Magyar LMBT Szövetség szerint a költségvetési törvénybe rejtve üresítené ki a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, amely 2009 óta az azonos nemű párok számára is nyitott. A törvény eddig, néhány kivételtől eltekintve (pl. névviselés) a házastársakra vonatkozó szabályokat alkalmazta a bejegyzett élettársakra is. A szövetség úgy tudja, a kormány célja az aprónak tűnő módosítással, hogy a párok végrendelet nélkül ne örökölhessenek egymástól, ne legyenek kötelesek partnerük gyermekét eltartani, de megszüntetnék a bejegyzett élettársakra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat is.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye többször is járt az Alkotmánybíróság előtt, amely legutóbb 2010-ben állapította meg, hogy az alkotmányból levezethető kötelezettség egy, a házassághoz hasonló jogokat biztosító intézmény létrehozása az azonos nemű pároknak. Ugyanerre az álláspontra jutott a Strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága 2015 nyarán, egy olasz pár ügyében hozott ítéletében.

A Magyar LMBT Szövetség szerint a módosítás szembemegy a társadalom többségének akaratával: „egy 2015 októberi kutatás szerint a lakosság 38%-a a teljes jogegyenlőség pártján állva a házasság intézményét is megnyitná az azonos nemű párok előtt, a most kiüresíteni kívánt bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi támogatottsága 58%, még a kormánypárti szavazók többsége is támogatja azt” – írják. A módosító javaslathoz a kormány semmilyen érdemi indokolást nem csatolt. A Magyar LMBT Szövetség szerint, ha elfogadják a módosítást, az húszéves visszafejlődést hoz az azonos nemű párok helyzetében.

Orbán Viktor miniszterelnök éppen néhány napja nyilatkozott arról egy portugál lapnak, hogy Magyarország, a házasodást leszámítva, azonos jogokat biztosít az azonos nemű pároknak.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!