Keresés

Leváltották az antiszemita főszerkesztőt

Valószínűleg az egyházi vezetők nyomására Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója úgy döntött, az antiszemita és kirekesztő megjegyzéseiről elhíresült Siklósi Beatrix ezután nem foglalkozhat vallási műsorokkal. Igaz, főszerkesztő maradt – írja a nol.hu.

Nagy port kavart a médiában, hogy október 15-től Siklósi Beatrix lett a köztévében a vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője. A kinevezés után nem sokkal – október 21-én – Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Heisler András, a Mazsihisz elnöke írt tiltakozó levelet Szabó László Zsoltnak.

A levélben többek közt az áll: „Siklósi Beatrix szerkesztő úrhölgy személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására”.

Az egyházak vezetői levelükben megdöbbenésüknek adtak hangot, amiért csak a sajtóból értesülhettek arról, hogy jelentősen megváltozott az egyházi műsorok készítéséért felelős szerkesztőség státusza. Azt is nehezményezték, hogy előzetesen nem egyeztettek velük, és szorgalmazták a döntés visszavonását.

Szabó László Zsolt egy héttel későbbi válaszában sajnálatát fejezte ki, amiért az egyházi vezetők megismétlik a sajtó támadásait, és védelmébe vette Siklósit, többek közt arra hivatkozva, hogy a szerkesztő a közelmúltban átvehette Erdő Péter bíborostól Ferenc pápa apostoli áldását a Katolikus Karitász gyűjtőmunkájának támogatásáért. A vezérigazgató azt írta: bízik benne, hogy Siklósit “valós érdemei és munkája alapján fogják megítélni”.

Az MTVA vezetője végül mégis engedett a nyomásnak, és arról tájékoztatta az egyházakat, hogy önálló vallási főszerkesztőség felállítására tett javaslatot, annak vezetéséről és munkájáról pedig egyeztetni kíván. Siklósi Beatrix továbbra is főszerkesztő, de a „vallás” már nem szerepel a feladatkörében.

A nol.hu az ügyben megkereste az MTVA sajtóosztályát, ahonnan meglepő válasz érkezett: „Örömmel vettük kérdését, hiszen az elmúlt évtizedekben, ahogy azt tapasztalni lehetett, a Népszabadság vallási kérdésekkel nem kifejezetten támogató jelleggel foglalkozott. Reméljük a jövőben is megtartják, és bővítik érdeklődésüket a téma iránt”. Ezek után azt ecsetelték, hogy mivel az MTVA mindig is egyenrangúnak tekintette a vallási szerkesztőséget a többivel, ezért a jövőben külön szerkesztőségvezető fogja össze a munkáját. Siklósiról mindössze annyit írtak, hogy így is hatalmas területtel foglalkozik.

Siklósi kinevezésekor arról írtunk: Facebook oldalából jól látszik, hogy kedveli Horthy Miklóst, a rasszista vicceket, és kurucinfós cikkeket is szívesen oszt meg. Aggódik a zsidók és a melegek miatt is.

Az egyik viccéből például kiderül, hogy akinek nem fehér a bőrszíne és nem keresztény a vallása, az bizony munkakerülő.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!