Keresés

Leszbikus szülei miatt nem vették fel az iskolába

Ötvenezer forintra büntették a Kispesti Waldorf Iskolát, mert leszbikus szülei miatt nem vettek fel egy tizenhárom éves fiút. Az iskola azzal védekezett, hogy a gyereket akarták megvédeni az atrocitásokról, az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint viszont éppen az iskola dolga, hogy ezeket megakadályozza.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő leszbikus pár 2013-ban döntött úgy, hogy új iskolát keres gyermekének, és már a próbahétben is megállapodtak, amikor a tanárnő megtudta, hogy a gyermeket leszbikusok nevelik. Ekkor e-mailben jelezte a szülőknek, hogy „családi állapotuk” miatt mégsem tudja felvenni a fiút az osztályba.

Mivel az iskola vezetése sem látta problémásnak a tanárnő döntését, a szülők a Háttér Társaság segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordultak. Az iskola szerint azért nem vették fel a fiút, mert az osztályban túl sok atrocitás érte volna, ami az EBH szerint nem indokolhatja az elutasítást, hiszen éppen az iskola feladata, hogy toleranciára nevelje a gyerekeket.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője szerint az eset rendszerszintű problémát jelez. „Míg a politikusok arról vitatkozgatnak, jó lenne-e, ha egy gyermeket azonos nemű szülők nevelnek, ezek a családok mára már a társadalmi valóság részévé váltak. Az oktatási és az egészségügyi intézményeket ugyanakkor teljesen felkészületlenül éri ez a családmodell. Fontos lenne, hogy a jogszabályok is tiszta helyzetet teremtsenek, és elismerjék a családok sokszínűségét” – mondta.

A hatóság végül ötvenezer forintos bírságot szabott ki az iskolára, amely harminc napon belül kezdeményezhet felülvizsgálatot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!