Keresés

Leszállt a hajléktalanokról a rendőrség

Az országos statisztikák szerint november eleje óta mindössze 27 hajléktalan embert figyelmeztettek a rendőrök “életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt. Korábban három hét alatt több mint 130 esetben intézkedtek. Hasonló tendenciát mutat az eljárások száma is: az új jogszabály első két hetében összesen 7 embert állítottak bíróság elé, azóta viszont csupán kettőt. Egy esetben ugyanazt a pécsi férfit, akit korábban már felmentettek. 

Látványosan visszesett a hajléktalan emberek elleni rendőri intézkedések száma – ez derült ki az Abcúgnak megküldött statisztikákból. Az ORFK adatai szerint november 19-éig a rendőrök összesen 259 helyszíni figyelmeztetést osztottak ki “életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt az új jogszabály életbelépése, október közepe óta.

Összehasonlításképpen: az új szabályozás első három napja alatt országosan 101 hajléktalant részesítettek figyelmeztetésben. Az Átlátszó cikke szerint november 6-án ez a szám már 232 volt, vagyis három hét alatt további 131 figyelmeztetést osztottak ki.

Az azóta elmúlt majd két hétben viszont mindössze 27 esetben intézkedtek a rendőrök.

Figyelmeztetések számának alakulása:

  • Október 17.: 101
  • Novembert 6.: 232
  • November 19.: 259

(Próbáltam időszakokra lebontva kikérni az adatokat, de az ORFK arról tájékoztatott, hogy úgynevezett görgetett statisztikát vezetnek, ami ezt nem teszi lehetővé.)

Kétszer vették elő a pécsi férfit

Hasonlóan alakult az eljárások száma is. A hajléktalanságot kriminalizáló törvénymódosítás életbe lépése után alaposan belehúztak a rendőrök: két hét alatt összesen 7 eljárást indítottak. A következő 2-3 hétben alig változott ez a szám, november 19-ig további két embert vettek őrizetbe. Egy esetben ugyanazt a pécsi férfit állították bíróság elé, akit korábban már felmentettek. Ez az eljárások megyénkénti megoszlásából következtethető ki, de a rendőrség is megerősítette kérdésünkre.

Eljárások számának megoszlása megyék szerint:

  • Pest, Somogy, Fejér, Szabolcs-Szatmár Bereg: 1
  • Budapest: 3
  • Baranya: 2

Mindez összevág azzal, amit hajléktalan emberektől, szociális munkásoktól és intézményvezetőktől hallottunk, miszerint a rendőrök kifejezetten humánusan álltak a hajláktalanokhoz. Az intézkedések számának visszaesésében az is közrejátszhatott, hogy a rendőrség már az első napokban teljesítette a kiszabott feladatot, a hat forgalmas budapesti  aluljáró megtisztítását.

Maradhatsz az utcán, ha terhes vagy

Az, hogy a rendőrség eljárást indít egy hajléktalan ember ellen, nem jelenti automatikusan azt, hogy bíróság elé kerül az ügy. Meg kell szüntetni az eljárást, ha az előállított nem ítélhető elzárásra vagy közérdekű munkára. Ez négy esetben állhat elő, ha az illető:

  • valamilyen fogyatékkal él vagy kórházi ellátásra szorul
  • ha 14 évnél fiatalabb
  • ha fogyatékkal élő családtagok ápol
  • vagy terhességének bizonyos hetében tart

Példa erre az a történet, amit az Átlátszó mutatott be. A rendőrök bevittek egy kerekesszékes férfit, de a bíróságig már nem jutott el az ügy. Vélhetően az eljáró rendőr hibázott, mert nem ismerte eléggé a hatályos jogszabályt. Ugyanakkor ez is jól mutatja a hajléktalanok ellen kitalált jogszabály abszurditását és betarthatatlanságát. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!