Keresés

Lesújtó a magyar demokrácia-helyzet a Freedom House szerint

A szervezet idei jelentése szerint Magyarország már csak félig konszolidált demokrácia, Romániával és Bulgáriával vagyunk egy csoportban.

Megjelent a Freedom House 2015-ös elemzése, és Magyarország szempontjából csupa-csupa rossz hír van benne. A szervezet saját demokrácia-pontszáma szerint Magyarország már nem konszolidált demokrácia, csak egy félig konszolidált demokrácia – írja a 444.hu. Tehát most már nem Csehországgal, Szlovákiával, Lengyelországgal vagy Litvániával vagyunk egy csoportban, hanem Romániával, Bulgáriával, Szerbiával és Montenegróval.

2008-ban még egész jó, 2,14-es pontszámot kapott az ország (akkor a korrupció és demokratikus kormányra adott pontok rontották le az átlagot), azóta ez folyamatosan 3,18-ra romlott. Szlovákia pontszáma 2,64.

A Freedom House szerint csak Oroszországban romlott annyit az utóbbi években az igazságszolgáltatás függetlensége, mint Magyarországon. A korrupció, a média függetlensége és a nemzeti szintű demokrácia pedig kiemelkedően gyenge pontszámokat kapott.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!