Keresés

Lemondtak a magyar konténerhivatalról a határon rekedt menekültek

Békés kukoricasütéssel telt a menekültek reggele a lezárt röszkei határátkelőnél, az éjszakája azonban többüknek is kemény volt. Egyesek megpróbáltak átkúszni a kerítés alatt, de visszapattantak a magyar rendőrökről. A menekültek tanácstalanok, sokuknak fogalma sincs róla, hogy a közeli regisztrációs ponton rögtön menedékkérelmet is beadhatnak, a legtöbbjük azonban nem is szeretne.

Migránsok a Röszkei határátkelőnél
Fotó: Magócsi Márton

Mit csináljunk, mi? Mihez kezdjünk? – kiabált át a a magyar határt jelentő kerítésen egy szíriai fiatal.
Go home! – kiabálta vissza a magyar rendőr.

Szerda reggel még mindig több mint ezer menekült táborozik a röszkei határátkelő kellős közepén, a mellette lévő mezőn és a régi határátkelőhöz vezető úton. Egyre jobban berendezkednek, már szinte mindenhol állnak a sátraik, akiknek nincsen, azok egy hálózsákban töltötték a kedd éjszakát.

Reggel több helyen is tábortűz mellett sütöttek maguknak kukoricát. Több, kisebb segélyszervezet is adományokat oszt, az ellátás azonban nem tökéletes. Egy ásványvizekkel megpakolt mikorbuszt például hatalmas tömeg állt körbe, mindenki egy palack vizet akart. Az önkéntesek végül csak úgy tudták elkezdeni az osztást, hogy szűken betolattak két másik kocsi mellé úgy, hogy csak egy ember férjen a vízosztáshoz használt tolóajtóhoz.

Azt sem tudják, hogy menedéket kérhetnek

A menekültek tanácstalanok, fogalmuk sincs, hogy mihez kezdjenek, amióta a kormány lezárta előttük a magyar határt. Eközben még mindig érkeznek a emberek a határhoz, ki gyalog, ki taxival, az elmúlt két napban látott buszok szerda reggel nem tűntek fel.

“Merkel, Merkel!” “Thank you, Serbia! – harsogják a határzár előtt álló menekültek, de a skandálók nincsenek sokan.

Migránsok a Röszkei határátkelőnél
Fotó: Magócsi Márton

Kedden még zsúfolt sor állt a magyar határ mellett felállítot regisztrációs ponton, éjszaka és szerda reggel azonban már senki nem állt sorba azért, hogy menedékjogot kérjen. Sokan nem is tudják, hogy egyáltalán lehetőségük van a menedékkérelemre, ami nem is csoda: az egyetlen felirat, amely a kerítésen lóg, azt írja, hogy az átlépés bűncselekmény. A menedékkérelmi eljáráshoz vezető konténerajtón még egy felirat sincs, így a menekültek jobb híján a határ túloldalán álló magyar rendőröktől próbálják megtudni, mitévőek legyenek, ők azonban, ha éppen nem küldik haza őket, csak a regisztrációs pont irányába mutatnak, “menj arra”.

Akik mégis tudnak a regisztrációs pontról, azok sem sietnek igénybe venni. Többen is azt mondták, hogy nem akarnak Magyarországon regisztrálni, sem ujjlenyomatot adni, mert abból később még bajuk lehet Nyugat-Európában. Amúgy sem tudják, hogy egyáltalán mi történik velük, ha bekopognak a regisztrációs pontra. Amikor pedig meghallották, hogy akár egy évre is kitilthatják őket a schengeni övezetből, ha nem fogadják el a kérelmüket, végleg letettek a regisztrációról.

Migránsok a Röszkei határátkelőnél
Fotó: Magócsi Márton

A Magyarkanizsán álló szerb ideiglenes tábor hétfő estére kiürült, szerda reggel viszont újra kezdett benépesedni. Két, a táborban lakó menekült azt mondta, nemrég érkeztek, és egyelőre eszük ágában sincs továbbmenni a magyar határ felé, hisz az “zárva van”: Ezért inkább megállnak és átgondolják, mitévőek legyenek.

Ma éjszaka megmásszák a kerítést

“Éjszaka át fogunk mászni, látod, ezen!” – kiabálta át a határ magyar oldalán álló rendőröknek Alec. “Gyertek, le fogunk lőni” – kiabálta vissza az egyik magyar rendőr.  A szíriai fiú a társaival kedd éjszaka már megpróbált átjutni a magyar kerítésén. A határátkelőtől távolabb egy elhagyatott ponton. Próbálkozás közben azonban hirtelen lámpát gyújtottak rájuk, Alec szerint még puskalövést is hallottak, ezért inkább elfutottak. “Nem tehetek mást, ma éjszaka újra meg kell próbálnom”  mondta Alec.

Nem lesz egyszerű dolga. A határ túloldalán kedd éjszaka sorjáztak a rendőrautók, az M5-ös autópálya felhajtóján és a Mórahalomra vezető úton is ellenőriztek, volt ahol sikerrel: a rendőrautó mellett kisbusz állt, benne menekültek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!