Keresés

A lelkemben nem éreztem karácsonyi hangulatot

_HDA7099

Gina csak túl szeretné élni az ünnepet, mert bántja, hogy nem tud ajándékot venni a kislányának. Teriéknek minden karácsony egyforma, Erika pedig lehet, hogy lakás nélkül marad. Pécsen jártunk utána, hogyan telt a karácsony egy szegénytelepen vagy bányászlakásokban, mit hozott a Jézuska, ha egyáltalán hozott bármit is, és hány forintból tudták kihozni a pénztelenebb emberek a karácsonyt.

“Ezt kapom karácsonyra” – mondta egy középkorú férfi mérgesen hétfő délután a Pécs legészakibb csücskében fekvő Györgytelepen, és megmutatta a postástól abban a pillanatban kapott bírság-levelet. “Volt egy balhém korábban” – magyarázta. Köze volt az exfeleségéhez, akinek az autójára az ő állítása szerint valamivel erősebben vágott oda egy kulcsot. Most 25 ezer forintot kell fizetnie. Szőke Tibor, a György-telepi postás eközben átnyújt neki eg cetlit, amelyen kézírással az áll, “remény”.

A pécsi szegénytelepet vasárnap óta vastag hótakaró borítja. A domboldal alsó részeiben lévő sorházakhoz csak lefagyott lépcsőkön vagy csúszós utakon lehet lejutni. Közben olyan hideg van, hogy még a kutyák a is dideregnek az udvaron. A közeli erdőből dél körül három férfi lépett ki, fával a hátukon. Egy pillanatra megtorpantak az úton, mivel azt hitték, rendőrt látnak, majd amikor megbizonyosodtak róla, hogy nem most fogják őket megbüntetni falopásért, lassan elkezdtek felfelé mászni a domboldalon a zsákmánnyal.

A nagy hideg a karácsonyra is rányomta a bélyegét, a házak többségében már napok óta tüzelnek a kályhákban. Utánajártunk, hogyan telt az ünnep néhány helyi családnál. Ismerje meg őket!

Csak túl szeretné élni az ünnepet – Georgina és Regina

“Se a szívemben, se a lelkemben nem éreztem karácsonyi hangulatot” – mondta a huszonéves Georgina nagyszülei konyhájában ülve, miközben az ötéves kislánya a nappaliban tévézett. Gina munkanélküli, holott van titkárnői képzettsége, ráadásul egyedül neveli a gyermekét. Azt mondta, hogy az anyagi helyzete egyszerűen nem engedte meg, hogy ajándékot vegyen, vagy karácsonyi vacsorát csináljon neki.

 _HDA7100Georgina és lánya | Fotó: Hajdú D. András

Ginát a gyerek születése előtt nem érdekelte a karácsonyi ünnep, azóta azonban folyamatosan úgy érzi, hogy az ünnepi időszakot valahogy túl kell élnie. “Nekem szép gyerekkorom volt” – mondta, hozzátéve, hogy azt sajnálja, hogy ezt a saját gyermekének karácsonykor nem tudja biztosítani. 24-én

“Tök jó lenne békében leülni, de még a filmnézés közben is azon gondolkodom, hogy mit teszek másnap az asztalra” – mondta. Még szerencse, hogy a nagyszülők tudtak adni a kislánynak ruhát ajándékba, illetve a Máltai Szeretetszolgálattól is kaptak egy kisebb ajándékcsomagot. Ő annyit tudott tenni, hogy 24-én megpróbálta elmagyarázni a kislánynak, hogy ilyenkor nem az ajándék a fontos, és feltettek egy égősort egy évekkel korábban vásárolt műfenyőre. Más díszre sajnos nem futotta.

Akár lakás nélkül is maradhat – Farkas Lászlóné Erika

A Györgytelep legalsó részének legutolsó házában él a nyugdíjas Erika. Az idős nőnek tragikusan kezdődött a karácsonyi ünnepe, decemberben ugyanis meghalt az élettársa, Lajos. Emiatt nem is volt különösebb karácsonyi hangulata, a kis műfenyőfájukat is a fia díszítette fel. “Anyu, legalább ennyit!” – mondta neki.

_HDA7147Farkas Lászlóné Erika | Fotó: Hajdú D. András

Ajándékból szintén nem jutott sok, Erika a fa alá mutatott, ahol mindössze három darab szaloncukor árválkodott, amelyeket a szomszédoktól kapott. Ő is csak néhány alsóneműt ajándékozott, azokat ugyanis a papuccsal és más használati térgyakkal együtt praktikus ajándéknak tartja.

Bár csináltak húslevest és töltött káposztát, a 24-e mégis olyan volt, mint egy sima hétköznap. Farkasné szerint ennek az az oka, hogy idén a fiának rosszabbul ment a munka Németországban, ezért kevesebb pénz jutott a karácsonyra. “Tavaly nagyobb volt az ünnep” – mondta. Az élettársát sem temették még el, ráadásul lehet, hogy költöznie is kell. A lakást, amelyben lakik, ugyanis az élettársa bérelte az önkormányzattól. Ő hivatalosan nem él ott, még úgy se, hogy állítása szerint hat éven keresztül ápolta a férfit.

Ilyen kis fád van, mama? – Teri

“Évek óta egyforma a karácsony, rutinszerűen jönnek a gyerekek” – mesélte Teri, aki férjével valamivel feljebb, de még szintén a Györgytelepen él. 12 éve költöztek az egyszoba-konyhás kis lakásba. Teri szerint azóta folyamatosan romlik a környék, és ha tehetik a következő karácsonyt már nem itt fogják ünnepelni.

Hallé, rántott hús, húsleves, csirke – sorolta, hogy mivel készült az unokáknak. A menün kívül azonban takarékos karácsonyuk volt. Egymásnak már jó ideje nem vesznek ajándékot, csak az unokáknak. A kisfiúknak kisautót, a nagylánynak testápolót. “Egyik sem kerül sokba” – mondta Teri.

 _HDA7206Az unokákat meglepte a kis műfenyő | Fotó: Hajdú D. András

A bevásárlást nem egy kalap alatt intézi el, hanem folyamatosan készül az ünnepre. “A csirkét egy hónapja vettem, mert akkor volt akció a Tescóban” – mondta Teri. Mindent összevetve 16 ezer forintba került nekik a karácsonyozás ajándékostul, ételestül. A fával is spóroltak. “Minek adjak ki kétezret egy élő fára, amikor úgyis kidobom” – mondta. Inkább felállította a kis műfenyőt. Még a világítást sem rakta rá, mondván, hogy az is áramot fogyaszt. Az unokáit sikerült is meglepnie vele. “Ilyen kis fád van, mama?” – kérdezték a kisebbek. Teri szerint nekik otthon sokkal nagyobb karácsonyfájuk van.

Én nem kapok, magamnak meg nem veszek – János és ifjabb János

A Györgyteleptől hét utcasarokra húzódik a Kishegyi-dűlő, ahol egymás után sorjáznak a négyemeletes egykori bányászházak. Szegénységnek itt már kevésbé látni nyomát, az emeletes házak közötti utcákat sem fát cipelő felnőttek, hanem szánkozó gyerekek töltik meg. Itt lakik a fiával kettesben János is. A gumiszervízben dolgozó férfi Erdélyből települt be, már 21 éve él az egyik négyemeletes ház tetőlakásában. Fiát a válása óta neveli.

 _HDA7246Jánoséknál nem volt meglepetés az ajándék | Fotó: Hajdú D. András

“Nem volt meglepetés a karácsonyi ajándék” – mondta János. “Én nem kapok, magamnak meg nem veszek” -tette hozzá, így náluk csak a kilencéves fiánál járt a Jézuska. Egy tabletet kapott karácsonyra, pont olyat, amilyet szeretett volna, ráadásul már szenteste előtt is használhatta. A kisfiú ezen kívül sem unatkozhatott, a karácsonyfa mellett játékautópályát és tucatnyi csokit is lehetett találni. Mégsem az ajándékok tetszettek neki  alegjobban. “Az, hogy átmentünk anyuhoz” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi volt a legjobb a karácsonyban.

Tízezer forint, plusz az ajándék – István és ifjabb István

Pár sarokkal lejjebb szintén egy apával és fiával találkozni az úton, éppen a nagyszülőkhöz igyekeztek, karácsonyi látogatásra. Az ünnepet és a hétvégét otthon töltötték, ami nem is csoda, István felesége ugyanis az ünnepek előtt tüdőgyulladást kapott, csak 23-án engedték ki a kórházból. Ez azt is jelentette, hogy az ajándékvásárlástól a főzésig minden István feladata volt.

 _HDA7291István párja pont az ünnepek előt betegedett le | Fotó: Hajdú D. András

A gyerekek kisautót kaptak, és a műfenyőre is kellett díszeket venni, a régebbiek közül ugyanis már több eltört. “Tizezer forintból jöttem ki az ajándékok nélkül” – mondta István. Ezt is soknak találta, a hideg miatt ugyanis “brutális” rezsiköltségeket kell fizetniük: a 25 ezer forintos lakbér mellé körülbelül ugyanennyi megy el a gázra is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!