Keresés

Leláncolták magukat a greenpeacesek Kishantosért

Önleláncoló akcióval tiltakozott a Greenpeace  kishantosi gazdaság parcelláinak elárverezése ellen kedden Székesfehérváron. A földek három éve vitatott körülmények között kerültek új bérlőkhöz, a használati jogukért indított perek még nem zárultak le.

Odaláncolta magát a berendezéshez több greenpeaces aktivista abban a teremben, ahol a kishantosi gazdaság parcelléinak árverezését tartották Székesfehérváron. A Greenpeace szerint jogszerűtlenül akarja eladni az állam a tíz parcellát, mivel jelenleg is bírósági eljárás zajlik a földek hovatartozásáról.

K28

A tiltakozók nagy részét kivitték a teremből a biztonságiak, egy lányt kivéve, aki a radiátorhoz láncolta magát. Más aktivisták a Türr István Képző- és Kutató Intézet tetejére másztak fel, ahonnan „Földrablás” és „El a kezekkel Kishantostól!” feliratú transzparenseket lógattak az árverés termének ablaka elé.

A kishantosi földeket három éve írták ki az állami födbérlet-pályázaton, de hiába múvelta azokat 18 éven át a gazdaság, a parcellékat új bérlők nyerték el, akik a gazdaság szerint nem is feleltek meg a feltételeknek. Az új bérlők ennek ellenére megkezdték a földek beszántását, és két vétized biogazdálkodását nullázták le, amikor növényvédőszereket is használni kezdtek. A gazdaság pereket indított az új bérleti szerződések semmissé tétele érdekében, nyáron egyet már meg is nyertek, a többi még zajlik.  (via 444.hu)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!