Keresés

Lehetnék professzor is, neki csak egy cigány vagyok

Keményen kritizálta a Fidesz romapolitikáját, a miskolci városvezetésnek is beszólt, mégis fideszesként indul újra a választáson Ács roma polgármestere. Lakatos Béla büszkén vállalja származását, nem szereti, ha az utolsó iskolapadban csak roma gyerekek ülnek, polgármesterként pedig állítja, nagyobb a toleranciája, mint egy nem cigány városvezetőnek. Mostanra jutott el oda, hogy már csak a háta mögött cigányozzák.

Ön vállaltan roma származású polgármester. Mit gondol, mennyire gyakoriak Magyarországon a roma városvezetők?

Vannak, csak általában pici településeken. Jól ismerem Bogdán Lacit is, Ő a „köcsögmentesítő”. Alsószentmártonnak is cigány polgármestere van. Az Ignácz József polgármester is cigány, aki Besencén csinált teniszpályát, és kertészetet. Készült róla egy film, Besence Open a címe. Nincsenek sokan, talán nyolc, de ők néhányszáz fős településeket irányítanak. Nagyobb településen, főleg városban nem nagyon van olyan polgármester, aki vállalja a romaságát.

Ez egy hétezer fős település, ugye?

Hétezer, igen, városi rangunk van. Itt már elég sokan laknak ahhoz, hogy romaként meg kelljen felelni a többségnek. Természetesen nem vagyok hajlandó átlépni a saját értékrendemet, amit romaként képviselek, de mindenképp meg kell felelnem a többségnek, különben nem én lennék a polgármester. Sokan nem támogatnak, de az előző választást is úgy nyertem, hogy a négy jelöltből háromnak nem volt annyi szavazata, mint nekem egyedül.

Lakatos Béla, Ács polgármestereLakatos Béla, Ács polgármestere | Fotó: Magócsi Márton

Ácsról származik?

Igen, itt születtem. 18 éves koromig itt éltem, utána elkerültem Szegedre. Ott végeztem történelem-földrajz szakon. Ez nagyon jó általános műveltséget és széles látókört adott, jól képzett emberek kerültek ki onnan. Visszanézve csodálom, hogy odáig jutottam. Sokan előítéletesek a roma gyerekekkel kapcsolatban. Én azt mondhatom, kiváló tanuló voltam, a történelemtanárom példul Professzorkának hívott, habár amikor történelemverseny volt, nem kerültem be a csapatba. Ezeket a csalódásokat egy roma gyereknek úgy kell tudni kezelnie, hogy nem lesz letört, hanem elhatározza, hogy még jobban megmutatja. De ha egy pedagógus ezt a dolgot nem tolerálja, egy jó képességűből is lehet kettes-hármas tanuló, aztán meg munkanélküli.

Névjegy:

Lakatos Béla 1969-ben született Ácson, a Szegedi Egyetemen szerezte diplomáját. Dolgozott az első Orbán-kormánynak, a roma támogatásokat osztó PHARE-bizottság elnökeként, később az MSZP-SZDSZ kormányban volt Mohácsi Viktória kabinetfőnöke. 2004-től az ácsi iskola igazgatója, majd 2010-től a város polgármestere. Elnyerte az Európai Tanács és a Nyitott Társadalom Intézet díját a hátrányos helyzetűeknek nyújtott segítségéért.

2oo4-től a Fidesz tagja, de párttagságát 2013-ban felfüggesztette, mert nem értett egyet a Fidesz romapoltikájával, elsősorban azzal, hogy az új választási törvény szerint a nemzetiségeknek külön listán kell regisztrálniuk magukat a választásokra. Az Országos Roma Önkormányzat által osztott pályázati pénzek hatékonyságét is kritizálta. Pár hónapra rá, közölte, hogy visszaállítja a párttagságát. Ezt azzal indokolta, meggyőződött róla, hogy a pártvezetés hajlandó kezelni az általa felvetett problémákat.

Mit gondol a jelenlegi magyar oktatási rendszer hogyan kezeli a romákat?

1993-ban a Dél-Alföldön voltam etnikai referens a tankerületi oktatási központban, ahol Bács-Kiskun, Borsod és Csongrád megye roma gyerekeinek a képzéséért voltam felelős. Ez akkor nagyon gyerekcipőben járt, bőven voltak még cigányosztályok Kecelen, Kalocsán, csomó helyen. Eltelt húsz év, és még mindig azt látom, ha bemegyek az iskolákba, hogy a roma gyerek és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek ül az utolsó padban. Ha a három roma gyerek külön-külön egyedül ül az utolsó padban, az mutatja, hogy valami gond van. A mai magyar iskolarendszer nem kezeli megfelelően ezt a problémát, és hogy állami fenntartásban tudja-e, azt nem tudom.

Mikor került vissza Ácsra?

2004-ben felhívott két akkori képviselő, hogy nincs-e kedvem iskolaigazgatónak jelentkezni. Végül beadtam a pályázatom, és tíz év alatt szerintem a térség egyik legjobb iskolájává lettünk.

Említette, hogy probléma, ha egy osztályban azt látja, hogy három roma gyerek ül a hátsó sorban. Ez itt is így volt, amikor idejött?

Ennél sokkal nagyobb gondok voltak. Három iskola volt Ácson. Bent egy nagyiskola, egy kisegítő és a vasúton túl egy másik iskola. Aki problémás volt, azokat a kisegítő iskolánkba tették. A nagyiskolának és a kisegítőnek én lettem az igazgatója. Amikor bementem a kisegítőbe még tornaszőnyeg se volt, de a gyerekek 80 százaléka roma volt.

Lakatos Béla, Ács polgármestereLakatos Béla, Ács polgármestere | Fotó: Magócsi Márton

Az Integrációt úgy nem lehet csinálni, hogy egy osztályba berakom az összes hátrányos helyzetű gyereket, ezt nem bírja ki az iskola. Nálam párhuzamosan futott négy osztály, azok simán elviselték azt a 2-3 hátrányos helyzetű roma tanulót, persze megfelelő szakemberekkel, fejlesztőkkel. Hat évig voltam igazgató, ezalatt végrehajtottam a teljes integrációt.

Most mi a helyzet az iskolában?

Sajnos most, hogy nem vagyok ott, már látok olyan osztályt, ahol nem megfelelően csinálják. Most több a hátrányos helyzetű gyerek egy osztályban. Ez általában szülői hatásra történik. Első évben a szülők elmennek beíratni a gyereküket. Mindenki tudja, hogy ki milyen családból jön. Általában ez úgy működik, hogy eldöntik, hogy ki melyik tanítóhoz szeretné járatni a gyerekét. Ezért kerül az elit mind egy osztályba, a maradék meg külön. Jeleztem az iskolvezetésnek, hogy ezt jövőre nem szeretném így látni.

Honnan jött a politikai pálya?

Megkértek az emberek, hogy induljak el, mert ráférne Ácsra egy kis fejlesztés, kicsit állóvíz volt a település. Elindultam. Egy dolog volt, amivel engem itt kikezdtek, ami számomra nem tűnik problémának: hogy jobban támogatom a cigányokat, mintha nem cigány polgármester lennék. Tőlük is elvárom, hogy betartsák a szabályokat, de az tény, hogy minden hátrányos helyzetű iránt lényegesen nagyobb bennem a tolerancia, mint egy átlag emberben. Ez nem véletlen, végigjártam egy utat, természetes, hogy másképp viszonyulok egy elesett emberhez. Ahol a hátrányos helyzetűek laknak, példul. a Rektor-telepen, 95 meg 85 százalékot kaptam. A belső részeken 60-at, a régi iskola helyén meg 50-et.

A cigány származása mennyire jelentett előnyt vagy hátrányt a választásokon?

Egy többségi nemcigány településen ez hátrányt jelent.

Ez miben nyilvánul meg?

Ha nem ismerne mindenki, nem választanának meg. Egy ötvenezres városban nem lehetnék polgármester. Ahol még fontosabbak az emberi értékek, mint a párt, ott be lehet kerülni romaként is, ha leteszek valamit az asztalra. Ha nem úgy tettem volna le a névjegyem az iskolában, ahogy letettem, már nem lennék polgármester.

Lakatos Béla, Ács polgármestereLakatos Béla, Ács polgármestere | Fotó: Magócsi Márton

De most is mennek ilyen dolgok. Azt mondják az előítéletesek, hogy ha én leszek a polgármester, akkor öt év múlva már nem polgármestert kell választani, hanem vajdát. Budapesti gondolkodással ezt talán nem is lehet érteni. Sokáig én is nagyvárosban laktam, és meg kellett tanulnom, hogy vidéken másként gondolkoznak az emberek. Az a liberális gondolkodás, ami egy nagyvárosban megvan, az itt nulla, vidéken ez már el is tűnt. A liberális gondolkodás az itt öt embert jelent.

És milyen gondolkodás van helyette?

Vonalas, konzervatív. Az nem igazán fontos, hogy mit csinálsz, hanem hogy ki vagy, honnan jöttél.

Itt Ön mégis belefért.

Bele, de ebben nagyon sok munka van. Az elődöm például a város egyik, ha nem a legnagyobb gazdája. A 2010-es választásokon felállt, és azt mondta, nehogy már cigányt válasszunk polgármesternek. Lehetnék professzor is, neki csak egy cigány vagyok.

Településvezetőként mit jelentett az, hogy Ön cigány származású? Volt, akit meglepett?

Az ittenieknek ez egyértelmű volt. De még iskolaigazgatóként volt olyan, hogy elmentünk egy borsodi településre a polgármester úrhoz. Beszélgetett velünk és a cigányokról is szó esett, Nagyon csúnya módon kezdte el a cigányokat minősíteni. Én azt mondtam, egy kérdést hadd tegyek már fel! Az elmút harminc évben volt olyan program, amelynek a keretében a cigányoknak csináltak valamit? Erre az volt a válasz, hogy nincs azoknak rá szüksége. Na most hogyan akarja egy ilyen település megoldani a problémákat? Sehogy.

Hátránya származott a cigányságából?

Ebben a beosztásban már minimális. Az életben, ha elér az ember egy megfelelő beosztást, ott már kevesebb hátrány éri, legfeljebb a háta mögött cigányozzák. Szerintem ezt inkább érdekességnek tekintik.

Ön már a 2010-es választáson is fideszes volt?

Igen, 1998-tól 2002-ig nekik dolgoztam. Minden településen az az előnyös most talán, ha valaki Fidesz-KDNP jelölt. Vannak értékek, amiket el tudok fogadni, és olyanok, amelyeket nem.

Melyek ezek?

A romaügyet nem tudom elfogadni, de ezt elmondtam a közoktatási államtitkár asszonynak is, és el fogom a romaügyért felelős államtitkárnak is. Egy-két ügyet másként kéne kezelni. Ha megint Farkas Flórián lesz az országos roma önkormányzat elnöke, vagy miniszterelnöki főtanácsadó, nagyon szomorú sors vár a cigányságra és ez ellen fel fogok lépni. Ezt a biznisz romapolitikát be kéne fejezni.

Egyértelmű volt, hogy Ön most is fideszesként indul?

Nem volt egyértelmű.

A párttagságának felüggesztése miatt?

Azért, mert roma ügyekben keményen kritizáltam a Fideszt. Meg a választási törvény miatt, én úgy gondolom, hogy az a mai napig sem jó. Aztán mérlegre tettem a dolgot. A Fidesz városi vezetése egyértelműen kiállt mellettem, és akkor úgy gondoltam, hogy én is kiállok értük. Vártam, hogy a Fidesz mit mond. Ha azt mondták volna, hogy nem engem jelölnek, akkor én függetlenként indulok.

Mi szólt a Fidesz mellett?

Egyértelműen a város segítése. A jelenlegi közoktatási államtitkár asszony elég sokat segített a városnak (Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője – szerk) Ez sokat számított, mi jól megértjük egymást. A jövő szempontjából is jobb a településnek, hogy a Fidesz mellett maradtam. Emellett sok az egyszerű embereket segítő intézkedést tett az elmúlt években.

Ácsi életképekVálasztási kampányplakát Ácson | Fotó: Magócsi Márton

Egy biztos, az erkölcsi határomat nem fogom átlépni. Az a pillanat például ilyen volt, amikor én nyilatkoztam az indexnek,  balhé lett belőle. Erkölcsi aggályaim voltak azoknál az országos pályázatoknál, amelyeket az Országos Roma Önkormányzat támogatott, és nem lett belőlük semmi. Az ezer roma nő képzésétől kezdve, a Türr István Központon keresztül történő képzésekig.

Farkas Flóriánnal milyen a kapcsolata?

Nem vesztem vele össze, de szerintem ő nem oda való, ahol most van. Én politikailag a kisebbségi önkormányzatokkal is gondban vagyok. Nem biztos, hogy ez a megoldás jó, Majd harminc év múlva biztos jó lehet, mikor a cigányság megérik rá, ha olyan helyzetben leszünk mint a németek, hogy azok az emberek ülnek az önkormányzatokban, akiknek ott kell ülni.

Az újraindulásra a Fidesz kérte fel?

A helyi szervezet jelölt, a központ pedig azt mondta, hogy engem támogatnak. Ez nem jelenti azt, hogy én nem fogom a jövőben is a romaügyet képviselni. Azóta például én már felhívtam a miskolci önkormányzatot és kemény kritikával illettem Kriza Ákost.

A telepfelszámolásról van szó?

Igen. Nem megfelelően kezelik a problémát. Nem elsöpörni kell, hanem meg kell oldani.

Hogyan?

Hiteles emberekre van szükség. Nem hiteles emberekkel, nem lehet mit csinálni. A roma nem fog rá hallgatni, hiába fog elmenni a romák közé valaki úgy, hogy elmondja, ennyi pénzt hoztam, meg annyi pénzt hoztam. Azt mondják, elmész a francba, ki vagy te? Ha nem olyan ember megy oda, aki hiteles, akkor annak vége, mindegy, hogy mit mond nekik.

Sokan gondolják azt, hogy képzésekkel megoldható a probléma. Behülyítenek több száz roma nőt, megcsinálják a képzéseket, mindenki kap dada-képesítést, és azt mondják, majd lesz állás. Aztán eltelik egy hónap: nincs állás. Fél év: nincs állás. Közben képzésre el lett költve kémilliárd forint. S mindenki csalódott a sajtó meg harsogja milyen csodálatos eredmény ez.

Milyen a nemzetiségek megoszlása Ácson?

8 százalék a roma lakosság, létszámban ez 600 fő nagyjából. Ebből 400 fő muzsikus és kereskedő család, 200 meg oláh cigány.

Mennyire előnyös nekik, ha roma a polgármester?

Mindenkitől ugyanazt követelem meg, csak az emberi toleranciám nagyobb. De nem is azt hangsúlyoznám, hogy roma vagyok, hanem azt, hogy mennyivel másabb egy olyan polgármester, aki hozzám hasonló körülmények közül érkezett, mint egy olyan, aki ezeket nem élte át. Ha meglátok egy lyukas cipőjű gyereket, veszek neki cipőt. Ennyivel másabb. Hajlandó vagyok az élelmiszerbankkal kapcsolatba lépni, és idehozatni több mázsa élelmiszert.

Lakatos Béla, Ács polgármestereLakatos Béla, Ács polgármestere | Fotó: Magócsi Márton

Valamelyik nap olvasom, hogy Sopron mellett elkaptak három ácsit, akik páncélszekrényt akartak lopni. Mérges lettem. Oda voltak írva a nevek, egyből tudtam kikről van szó. Sajnos ezeket az embereket nem fogom tudni megváltoztatni, 40-50 évesek, ebben éltek mindig. Nem dolgoztak, ide-oda adnak-vesznek. Mit tudok én ezzel csinálni? Van, aki azt gondolja, hogy a polgármesternek van olyan jogosítványa, hogy akkor innen húzzatok, takarodjatok. Egy jobbikos polgármester lehet ezt csinálná, én nem fogom. Próbálom a gyerekek vonalát erősíteni, például tanodát csinálni a Jeges-pusztán, ahol a legtöbb roma él.

Az egyszerű ember szemében, ha egy roma ember ellop egy tyúkot vagy negyven liter gázolajat vagy két zsák kukoricát, az őrületes nagy bűn. Az, hogy voltak itt Ácson olyanok, akik eladták a fél települést, milliókat vittek olyan helyekre, ahová nem kellett volna. Ez nem is érdekli őket.

Mit lehet csinálni a többségi társadalommal, hogy ez az együttélés gördülékenyebb legyen?

Toleranciát kéne kicsit oktatni, és cigányismeretet. Az nagyon nagy probléma, hogy a mai magyar oktatási rendszerben még mindig alig van a cigányságról valami. Amerikában az ott élő nemzetiségekről megtanítják egymást.

Ezért nem tudott volna többet tenni, ha továbbra is iskolaigazgató marad?

De biztos, néha felmerült bennem, hogy ha továbbra is igazgató maradok, akkor ma már kollégium van Ácson, meg tehetséggondozó. De most arra van szüksége a városnak, hogy még ezt a ciklust megcsináljam. Utána egy megfelelő ember tovább tudja vinni.  Én pedig, ha Isten erőt ad, mindenképpen szeretném valami tehetséggondozó kollégium vezetését elvállalni, vagy felkarolni egy ilyen komplexum létrehozását.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!