Keresés

Lehet hírhamisítónak nevezni a hírhamisító köztévést

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék Papp Dániel keresetét az Index ellen. Az MTVA tartalomigazgatója egy cikk miatt perelte be korábban az Indexet.

Az Index októberben azt írta: “Papp Dániel lesz az MTVA új tartalomszolgáltatási igazgatója, és ezentúl az egész hírosztály az ő hatásköre alá tartozik majd, azaz nem lesz külön hírigazgató. Papp Dániel immár sokadszor lép előre jelentőset  a ranglétrán – annak ellenére, hogy neve összeolvadt a riporthamisítás műfajával.”

Papp Dániel a cikk nyilvánosságra kerülése után beperelte az internetes hírportált. Jogi képviselője a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy a felperes nem hamisíthatott, hiszen sem jogi, sem fegyelmi, sem egyéb más eljárás nem állapította meg a hamisítás tényét, és semmilyen egyéb kétes ügy nem kapcsolódik védence nevéhez.

A bíróság megnézte a Daniel Cohn-Benditről készült Híradó-részletet, valamint a teljes felvételt is, ami alapján az Index azt állította, hogy Papp hírhamisító. A tudósítás szerint az EP-képviselő három éve, amikor Magyarországon járt, nem válaszolt arra a kérdésre, hogy demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. A riport képi anyaga azt sugallta, hogy a kínos kérdés feltevése után a francia európai parlamenti képviselő távozott a sajtótájékoztatóról. Az Index birtokába került vágatlan felvételből azonban kiderült, hogy mindkét állítás hamis volt.

A zöldpárti politikus egyszerűen nem akkor és nem azért távozott, amit az MTV riportja sugallt.

Papp nem csak ebben az ügyben volt főszereplő. Annak idején, amikor Lomnici Zoltán főbírót, a legfelsőbb bíróság korábbi elnökét egyszerűen kitakarták a Híradóból, akkor Papp éppen a hír- és hírháttérműsoroknál dolgozott főszerkesztőként a köztévénél.

A tárgyaláson a bíró azzal indokolta döntését, hogy az összevágott tudósítás eltorzította a valóságot, így nem volt túlzás, amikor az Index hírhamisítónak nevezte Pappot. A bíró szerint Papp közszereplő, így neki jobban kell tűrnie a bíráló véleményeket.

A fővárosi törvényszék ítélete nem jogerős.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!