Keresés

Lehangoló lett a budapesti droghelyzetről szóló film

Hiába tűnnek el a tűcsere-programok, a kábítószeresek maradnak, és közben mindenki rosszabbul jár: az utcai drogszemét és a fertőzésveszély nemcsak a szerhasználókat érinti. A TASZ filmet forgatott Budapest és más európai nagyvárosok droghelyzetéről, és nemzetközi kampányt indított, hogy üldözés helyett megelőzéssel és ártalomcsökkentéssel tegyenek a probléma ellen.

Rövidfilmet készített a TASZ a budapesti kábítószerhelyzetről azok után, hogy a Kék Pont Alapítványnak be kellett fejeznie a tűcsere-programját. A szervezet steril tűt biztosított a VIII. kerületben az intravénás szerhasználóknak, az önkormányzat pedig arra számított, hogy ha mindez megszűnik, akkor a kábítószeresek is eltűnnek majd a környékről. Kiderült, hogy nem így lett. A drogszemét ott van az utcákon, a hepatitis C fertőzöttek száma pedig az elmúlt három évben a duplájára nőtt, a TASZ szerint a program bezárása miatt. A tűcsere elleni hadjáratnak idén februárban a Drogprevenciós Alapítvány is áldozata lett, miután a XIII. kerületi önkormányzat nekik is megtiltotta a program folytatását. Pedig a hasonló intézkedések más országokban is rosszul sültek el. 

A TASZ más európai nagyvárosokban is forgatott filmet a droghelyzetről, így Athénban, Belgrádban, Bukarestben, Szófiában, Portóban, Pozsonyban és Varsóban is. Az itt készült anyagokat a most indított, Room for Change nemzetközi kampány oldalán lehet megnézni. Egyúttal petíciót is indítottak, hogy az üldözés és kriminalizálás helyett a városok megelőzéssel és ártalomcsökkentéssel próbáljanak tenni a probléma ellen, ami nemcsak a szerhasználókat érinti, hiszen az utcai drogszemét és a fertőzések mindenkire veszélyesek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!