Keresés

Legyőzte a kormányt az RTL

Csatát nyert a kormánnyal szemben az RTL Klub, Lázár János ugyanis a reklámadó csökkentését és egykulcsossá tételét javasolja a Fidesznek. A hírek szerint a peren kívüli egyezség nem érinti a kormánykritikus Híradó szerkesztési elveit.

Csökkentik és egykulcsossá teszik a reklámadót, mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter – írja az Index. Lázár szerint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága többször is kritizálta a kormányt az eddigi sávos adó miatt, mert az előnyt jelentett az alacsony reklámbevételű vállalkozásoknak, és hátrányt okozott a nagyobb cégeknek.

A kabinet emellett olyan „tanácsokat” is kapott uniós szinten, hogy ha az RTL Klub tulajdonosa egyeztetés céljából jelentkezik nála, akkor fogadja a megkeresésüket, ellenkező esetben az „elmarasztalás lehetősége áll nyitva” Magyarország előtt” – mondta Lázár. A kormány ezért végül úgy döntött, hogy peren kívül egyezik meg az RTL részvényeinek többségét birtokló Bertelsmann-csoporttal. Lázár a Fidesz szerdai, mezőkövesdi frakcióülésén javasolja majd a reklámadó átalakítását, ami szerinte nem feltétlenül jelent bevételkiesést, mert bár az adó csökken, többen fogják azt fizetni.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy az RTL a reklámadó mérsékléséért cserébe hajlandó csökkenteni a politikai tartalmat a Híradóban, amely az adó bevezetése óta különösen kritikus a kormánnyal. Az Index viszont most azt írja, ez csak a Fidesz-közeli körök kommunikációs trükkje, valójában pedig a luxemburgi vezetés többször is biztosította a csatorna dolgozóit, hogy nem kell változtatniuk a Híradó szerkesztésén. Luxemburgban annak tudják be a kormány meghátrálását, hogy az Unió mindenképp elmarasztalta volna a diszkriminatív reklámadót.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!