Keresés

A legtöbb magyar elégedetlen a lakásával

A magyarok többsége elégedetlen a lakása minőségével, és majdnem félmillió háztartás nem szívesen él a mostani lakhelyén. Ez a KSH lakásfelméréséből derült ki, ahogy az is, hogy a lakások 12,7 százaléka üres. Az utóbbi években nőtt az albérlők aránya is, és egyre többen hajlandóak elköltözni oda, ahol több a munkalehetőség. 

Részletes kutatást közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2015-ös magyarországi lakáskörülményekről, amelynek legfontosabb következtetéseit az Index foglalta össze. Ebből kiderül, hogy

  • az országban található 4,4 millió lakásból 560 ezerben nem lakik senki, vagyis a lakások 12,7 százaléka üres. Ebből 100-120 ezer azért üres, mert éppen árulják, háromnegyedét több mint egy éve nem tudják eladni. Főleg a kisebb falvakban ürülnek ki a lakások, 50 ezres lélekszám alatt minél kisebb egy település, annál nagyobb arányban vannak üres lakások. Észak-Magyarországon az üres lakások aránya 18 százalék, Budapesten hét, más régiókban pedig 15 százalék feletti.
  • Bár a magyarok jellemzően saját lakásban élnek, nőtt az albérlők aránya: Budapesten a háztartások 10, országosan pedig a hat százaléka él bérelt lakásban. Utóbbi 2011-ben még csak négy százalék volt. Az összes lakás három százaléka önkormányzati bérlakás, ahol főleg alacsony keresetűek élnek. Ők gyakran bérelnek magánlakást is, részben mert sok devizahiteles kényszerült albérletbe. A magas jövedelműek is szeretnek albérletben lakni, például mert nem terveznek hosszú távra ugyanazon a helyen, a közepes jövedelműek viszont ritkábban bérelnek.
  • Kevesebb mint a lakások negyven százalékában elégedettek a lakók a lakás minőségével. Főleg a nyílászárók cseréjét, a tető szigetelését, javítását, cseréjét, a fűtési rendszer, a padló, a pince, a vezetékek és a kémény felújíátást érzik szükségesnek.
  • A háztartások 13 százaléka, csaknem 500 ezer háztartás nem szívesen lakik abban a lakásban, ahol lakik, vagy nem szereti a környéket, ahol a lakás van. 2003-ban még egymillióan mondták ezt.
  • 2005 óta a legtöbben azért költöztek el, mert megházasodtak/elváltak, vagy összeköltöztek/szétköltöztek a barátjukkal/barátnőjükkel, illetve elköltöztek a szüleiktől. 2008 óta többen költöztek munkahelyváltás miatt is, vagyis kicsit mobilabb lett az ország. (Ebben a cikkben olyan emberek történeteit olvashatja, akik vidékről Budapestre költöztek a jobb megélhetésért).
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!