Keresés

Lazít a tanfelügyeleten a kormány

Balog Zoltán a tanárok kedvére akar tenni, Miskolcon bejelentette, hogy könnyítenek a tanfelügyeleti rendszeren.

2016-tól három évig nem esnek tanfelügyelet hatálya alá a minősített pedagógusok – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán az Országjárás az oktatásról elnevezésű programsorozat első fórumán Miskolcon – jelentette az MTI.

A miniszter azután utazott Miskolcra, miután a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantesülete tiltakozást indított az interneten a kormány oktatáspolitikája ellen. A tiltakozáshoz azóta több mint 22 ezren csatlakoztak, köztük több más iskola tantestülete is.

Balog a városházán találkozott több mint száz pedagógussal, intézményvezetővel, valamint diákokkal. A fórumot követő sajtótájékoztatón a tárcavezető kijelentette: a pedagógusokkal együtt szeretnének javítani a rendszeren, a tanárok, tanítók megbecsülését fontosnak tartja a kormány, ezt jelentős béremeléssel is kifejezte.

Közölte, hogy a fórum résztvevői tapssal fogadták azt a bejelentését, miszerint a minősítés rendszerében csökkennek a pedagógusok terhei. „Azokat a tanfelügyeleti vizsgálatokat, amelyek a minősített tanárokat érintik”, 2016-tól eltörlik. Ez több mint kilencezer pedagógust érint, nekik „könnyebb lesz az életük”, az ő esetükben három évig nem kerül sor tanfelügyeletre – tette hozzá. A következő lépéséket a köznevelési kerekasztal kereteiben beszélik majd meg – tette hozzá.

Pilz Olivér, a tiltakozást elindító Herman Ottó gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője a találkozó után a 444.hu szerint nagyon óvatosan optimista volt, arról beszélt, hogy most „kinyíltak a fülek és a szájak” szóval a miniszter egyrészt meghallgatta őket, másrészt sokan el merték mondani a problémáikat, de a döntő az lesz, hogy a beígért egyeztetéseket, például a közoktatási kerekasztalt milyen gyorsán hozzák majd létre, és ki vehet majd részt a munkában. Arról is beszélt, hogy a február 3-ra tervezett miskolci tüntetést nem ők, hanem a szakszervezet szervezi, de ha megtartják, akkor részt fog venni rajta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!