Keresés

Lázár: Magyarázzák el a németek a menekülteknek, hogy mi történik

A kormány szerint jelenleg népvándorlási válság van. Az nem működik, hogy milliók ellátását három-négy ország oldja meg. A német nagykövetség dolgozói menjenek ki a Keletihez, és magyarázzák el a menekülteknek, hogy most akkor mehetnek-e Németországba vagy sem. A MÁV-nak korrektül kell eljárnia, és rendeznie kell a menekültek megvásárolt jegyeinek visszaváltását. Kormányszóvivői tájékoztató.

Csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatóján Lázár János közel két órán keresztül beszélt a menekülthelyzetről, és a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetről. A miniszterelnök-helyettes azzal kezdte, hogy elmondta: az ország határvédelmének három szintje van:

  • fizikai zár, magyarán a kerítés, ami félig már készen van
  • a határvadászok határhoz rendelése
  • jogi védelem, ezt a büntető-törvény módosításával érik el.

Lázár a Magyarországra érkező menekültek számával folytatta. E szerint idén július 6.-a és szeptember 3.-a között 80-90 ezer illegális határátlépő érkezett az országba, ma már napi 1500-2000 az átlag. A délszláv válság óta Közép-Európa legnagyobb válságát éli, ezért van szükség intézkedésekre. A Keletinél kialakult helyzet jól bizonyítja, hogy kerítésre van szükség. Ha kontroll nélkül jönnek továbbra is, akkor a Keletinél kialakult helyzetek bárhol és bármikor kialakulhatnak – mondta csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatóján Lázár János. A miniszterelnök-helyettes szerint meg kell védenünk az Európai Uniót, és minden, az EU területére érkező embert azonosítani, majd ellenőrizni kell.

Miért alakult ki ez a helyzet elmúlt napokban a Keleti pályaudvarnál? Lázár szerint egyértelműen azért, mert a német kormány több, mint egy hete arra hívta fel a szíriai menekülteket, hogy várja őket Németországban.

Németország meghívta őket a terített asztalhoz” – mondta Lázár.

Szerinte ez a nyilatkozat váltotta ki, azt a reményt, ami a bevándorlókban kialakult. A német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, napokig bizonytalan volt a helyzet. Vasárnap a magyar kormány segítséget kért, hogy mit tegyünk, a német belügy tisztviselője azt mondta a nagykövetnek, hogy válogassunk 250-300 embert, őket rakjuk fel a vonatra, de a sajtónak ne szóljunk.

A Keletinél háromezer-háromezerötszáz ember gyűlt össze, a német kormány világos beszéde hiányában egyre agresszívebb és türelmetlenebb hangulat alakult ki. Mi azt kértük a várakozóktól, hogy jöjjenek regisztrálni, vegyék igénybe a menekülttáborok szolgáltatásait, amik megfelelő ellátást biztosítanak. Ezt az együttműködést a német kavarás előtt általában a migránsok megtették, azóta ezt az együttműködést megtagadják. Ez Lázár szerint valahol érthető a németek ígéretének tükrében.

Amikor a németek közölték, hogy regisztrálni kell, senki nem mehet tovább hozzájuk enélkül, a rendőrség megpróbálta alkalmazni a jogot. A magyar nagykövetségen dolgozó diplomaták menjenek ki a Keletibe, és magyarázzák el a menekülteknek, hogy most akkor mit is akar Németország. „Oda kell menni, és ki kell állni eléjük. Ha ez nem működik, akkor menjenek a bevándorlók a nagykövetség elé, és kérjenek válaszokat” – mondta Lázár. A németek is vegyék ki a részüket a probléma megoldásában.

A menekültek egyre türelmetlenebbek és agresszívebbek – mondta Lázár, aki szerint erre a legjobb példa, hogy szerdán a menekültek kitörtek a Thököly útra. Ezért az a döntés született, hogy minden erőszakos lépést el fog kerülni a rendőrség. A rendőrség az elmúlt napokban nagy türelemmel kerülte ezt a szituációt, nem az a feladatuk, hogy kiélezzék a konfliktust.

De mit fog tenni a kormány, ha a menekültek nem akarnak elmenni a Keletiből, vagy felszállnak pl. a Győrbe induló vonatokra? Tartsuk be a schengeni egyezményt vagy sem? Budapest és a magyar-osztrák határ között el fogják végezni a szükséges ellenőrzéseket. Az, hogy Budapesten ezt nem tudtuk elvégezni, nem azt jelenti, hogy az országból kilépés előtt ez ne történne meg.

Lázár arra kérte a Keletinél lévő bevándorlókat, hogy fáradjanak el a bevándorlási hivatalhoz, regisztráljon, ha menekült, adja be a kérelmét, majd menjen menekülttáborba. Kifejezetten aggasztó, hogy az elmúlt napokban az együttműködést megtagadják a menekültek: nem mennek el a szűrővizsgálatokra sem -hozott egy példát Lázár.

Fejezzék be a hatóságok támadását, függesszék fel a politikai kritikát: ezek az emberek napi huszonnégy órában teljesítenek szolgálatot, ne őket piszkálják. Hagyják békén azokat az embereket, akik megpróbálják ezeket a helyzeteket kezelni, akár rendőrként, akár katonaként, akár bevándorlási hivatali alkalmazottként – mondta Lázár.

A kormány nem zárkózik el semmilyen konzultációtól az európai vezetőkkel. Ha Európának egyáltalán szüksége van a bevándorlása, annak szabályozottnak kell lennie. Ezért nem tudjuk a kvótát sem elfogadni, mi nem akarjuk a bevándorlókat munkaerőként használni, és a demográfiai problémákat sem velük akarjuk megoldani.

A régi tagországok fenyegetik, zsarolják az új uniós tagországokat – mondja Lázár. Szerinte ez is mutatja, hogy az EU-s intézményrendszer csődöt mondott a menekültkérdés megoldásában. A kvótarendszer csak konfliktust fog szítani a tagállamok között.

Lázár újságírói kérdésre azt mondta: nem tud a Keletinél zavargásokról, nem kell túlozni. A kormány célja, hogy ne kerüljön sor erőszakos szituációkra. Szerinte a média felelőssége is nagy ebben, inkább együttműködésre kéne kérni a menekülteket. Aki bármelyik vonatra felszáll és elindul az országhatár felé, őket a rendőrség ellenőrizni fogja. „Ha mi nem tudjuk Schengent betartani, akkor ki leszünk zárva belőle. A szombathelyi ingázók állhatnának három órát naponta az osztrák határon, hogy átjussanak” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Arra a kritikára, hogy nem látják el a menekülteket, Lázár azt mondta: ellátják őket, de megmondják, hogy hol. Ez a hely nem a Keleti pályaudvar. „Ha holnap Franciaország kitalálja, hogy várja szeretettel a menekülteket, csak nem vonaton, hanem buszon, akkor a fővárosi buszpályaudvarokon fog a Keletihez hasonló szituáció kialakulni” – tette hozzá Lázár.

Hogyan tudnánk integrálni olyanokat a társadalomba, akik nem itt születtek, ha még azokat sem tudjuk – lásd a romákat, – akik itt születtek. Ha munkaerőhiány lenne bárhol az országban, akkor biztos a külhonba szakadt magyarokat hívnánk vissza, nem a bevándorlókra lenne szükségünk.

Tűzparancs nincs, de könnygáz vagy vízágyú használatára lehetősége lesz azoknak a katonáknak, akiket a déli határhoz vezényelnek. A jogvédők kritikáit figyelembe veszi a kormány, ezért a kormány felülvizsgálja, hogy a múlt héten benyújtott törvénymódosító javaslatok rendben vannak-e ebben a formában.

Ötszáz embert vesznek fel és soron kívül tízmilliárd forintot csoportosít át a BÁH-hoz a kormány. Ha lesz rá lehetőség, akkor elképzelhető, hogy pl. a Keleti pályaudvarhoz is telepítsenek regisztrációs pontokat – mondta Lázár.

Arra a kérdésre, hogy mit szól hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc befogadott a házába menekülteket, Lázár azt felelte: mindenkinek köszönettel tartoznak, aki segít a Keleti pályaudvarnál a németek megtévesztése miatt veszteglő menekülteken.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!