Keresés

Lakbéremeléssel próbálja kiüríteni Miskolc a számozott utcákat

Eddig havi nyolcezer forintot fizettek, mostantól már tizennégyet kell a miskolci számozott utca lakóinak. Az önkormányzat tulajdonában levő házak bérleti díját egyik hónapról a másikra megemelte az önkormányzat, de erről a lakóknak elfelejtettek szólni.

Áprilisban már több ezer forinttal többet kell fizetniük önkormányzati bérlakásukért a miskolci számozott utcák lakóinak. Az Abcúgnak kedden helyiek azt mondták, míg márciusban az addig szokásos összegről kapták a csekket, addig a legújabb – az áprilisi hónapra vonatkozó – csekken már a magasabb összeg szerepel. Erről állításuk szerint semmilyen előzetes értesítést nem kaptak, az önkormányzat, illetve az ahhoz tartozó Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. erről nem tájékoztatta őket.

Az egyik helyi család eddig nyolcezer kétszáz forintot fizetett havonta azért, hogy az önkormányzati bérlakásban lakjanak, nekik áprilistól több mint 14 ezer forintot kell fizetniük. A családok azt mondják: nekik minden forint számít, az ilyen mértékű drágulás még tovább nehezíti a helyzetüket. Ráadásul, ha késnek a befizetéssel, akkor napi késedelmi kamatot számítanak fel, és a bérleti szerződést is felmondhatják a nem fizetés miatt.

„Ezek a házak nincsenek közművesítve, nincs bent víz. Ennek ellenére a megemelt a bérleti díjjal és a rezsivel együtt már lassan annyit fizetünk, mint egy panellakásért” – mondta az egyik érintett.

Megemelkedett lakbér a miskolci számozott utcákban
Megemelkedett lakbér a miskolci számozott utcákban

A miskolci önkormányzat tavaly nyár elején döntött úgy, hogy felszámolja a városban lévő nyomornegyedeket, köztük a számozott utcáknak nevezett telepet, mondván, hogy az a bűnözés melegágya. A tíz utcából álló szegregátum pont a diósgyőri stadion mellett fekszik, amelyet nyolcmilliárd forintból tervez felújítani a kormány, ehhez pedig szükség lenne a stadion melletti területre is.

A városvezetés először lelépési pénzt ajánlott fel azoknak, akik hajlandóak önszántukból elhagyni a lakásukat, feltéve, ha Miskolcon kívül találnak maguknak lakást. Kétmillió forintot adtak volna házvételre, ezt azonban az önkormányzat tájékoztatása szerint mindössze egy család vette igénybe. Ezután elkezdték felmondani azoknak a családoknak a lakásbérleti szerződését, akiknek bérleti vagy közüzemi tartozásuk volt. Akinek pedig lejárt a bérleti szerződése, azokkal nem szerződtek újra.

Az önkormányzat honlapján egy március 12-ei helyi rendelet egyik melléklete tartalmazza, hogy április elsejétől hogyan változnak az alacsony komfortfokozatú, szociális helyzet alapján bérbe adandó övezetenkénti nettó bérleti díja. Megkerestük az önkormányzatot, és megkérdeztük: mi indokolta az emelést, és miért nem tájékoztatták erről előzetesen az érintetetteket. Elküldték azt a március elejei előterjesztést, amiben szerepel az emelés indoklása. E szerint az alacsony komfortfokozatú lakások fenntartása ingatlangazdálkodási szempontból  gazdaságtalan, az ezekre a lakásokra megállapított bérleti díjak elmaradnak az országos átlagtól. Ezért a bérleti díjak felülvizsgálata és emelése szükséges.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!