Keresés

Kritikán aluli állapotokat talált a magyar kórházakban egy ÁNTSZ-vizsgálat

Kritikán aluli állapotokat talált a magyar kórházakban az ÁNTSZ belső vizsgálata is, amiből a Népszabadság cikke idéz. Az alapvető közegészségügyi, illetve szakmai feltételek hiányát hangsúlyozó jelentés kimondja: A fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a kórházi ellátás minimális feltételeknek sem.

Magyarországon a fekvőbeteg-osztályok kétharmada nem felel meg a gyógyítás minimális feltételeinek sem, erre mutattak rá az elmúlt napokban több egészségügyi konferencián az előadók, és ez szerepel abban a kórházak állapotát vizsgáló jelentésben is, amelyet az ÁNTSZ készíttetett, de nem hozott nyilvánosságra – írja a Népszabadság.

A jelentésben a lap szerint az áll, hogy a száz vizsgált szolgáltató közül huszonkettő – összesen 149 szakmában – nem tudja biztosítani sem a közegészségügyi, sem a szakmai feltételeket, tehát ezeken a helyen nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyoznak az ellátáshoz szükséges megfelelő eszközök. Azt írják, a szakhatóság adatai szerint a kórházak több mint 70 százalékában nincs kellő számú szakorvos, illetve szakdolgozó.

Az ÁNTSZ a Népszabadság kérdésére elismerte a vizsgálat tényét, de ennek részleteiről és a tervezett intézkedésekről nem nyilatkoztak, csak közölték: egyelőre az adatokat elemzik.

A kritikán aluli állapotok, a kezelés színvonala és a szakemberhiány miatt már most is több olyan műhibaper van folyamatban, ahol a megfelelő kórházi feltételek hiánya miatt szenvedett súlyos károsodást a beteg, de Ábrahám László műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd szerint a bíróságok egyszerűen elnézik, hogy akár indokolt esetben sem küldik tovább a beteget olyan helyre, ahol van eszköz, és megkaphatná a rendes ellátást. Sok a fertőzésből adódó műhibaper, és szinte soha nem szankcionálják, ha a kórház nem különíti el a fertőző beteget, nem kap kellő hangsúlyt a perben, ha a kórház nem különíti el az ilyen beteget – idézi a lap a szakembert.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!