Keresés

Közzétették a NAV háromnapos átvilágításának dokumentumait

A NAV nyilvánosságra hozta annak az átvilágításnak a vizsgálati dokumentumait, amelyet  az után tartottak, hogy Horváth András 2013. novemberében sajtótájékoztatót tartott. Az egykori adóellenőr akkor azt mondta, hogy az adóhatóság szándékosan nem vizsgál olyan cégeket, amelyekről tudható, hogy csalnak az áfával. A NAV ezután egyetlen hétvége alat átvilágította a szervezetet, majd bejelentetté, hogy semmi rendelleneset nem találtak.

Az átvilágításról készült dokumentumok nyilvánosságra hozásáért Schiffer András LMP-s képviselő indított pert, amelyet végül meg is nyert. A jogerős ítélet szerint a NAV-nak ki kell adnia az anyagokat, kivéve azokat, amelyek adótitok vagy a személyes adatok védelme miatt nem megismerhetők. Ezeket feltöltötték a honlapjukra, itt érhetőek el, összesen 1200 oldalról van szó.

A NAV szerint a Horváth András részvételével zajlott ellenőrzéseket, a látókörébe került ügyeket és a nyilvántartásból történt lekérdezéseit elemezték pontról pontra, a sajtótájékoztatón ugyanis nem mondott konkrétumokat, és csak így tudtak elindulni.

A NAV szerint a vizsgálat bizonyítja, hogy Horváth András megalapozatlan kijelentéseket tett sajtótájékoztatóján, ugyanis a vizsgálat során hivatali visszaélés gyanúja nem merült fel.  Pár hete ugyanakkor az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy van gyanúsítottja a Horváth András feljelentése nyomán hivatali visszaélés gyanújával indított büntetőeljárásnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!