Keresés

A közmunkások közül toboroznak katonákat

Kötelező elmenni a toborzásra a közmunkásoknak. Aki alkalmas és állásajánlatot kap a honvédségtől, az vagy beöltözik egyenruhába, vagy hónapokra kiesik a közfoglalkoztatásból. A honvédség szerint senkit nem köteleznek arra, hogy szerződéses katonának álljon.

Kötelező megjelenniük a közmunkásoknak a katonai toborzáson – írja a Kisalföd.hu. A lapot egy kulturális terüeten közmunkásként fogllkoztatott nő  kereste meg, aki állásjánlatként kapott, egy gyakorlatilag katonai toborzásra szóló behívót a járási hivataltól.

A levélben emlékzetették a törvényre, ami szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a felajánlott, a rendelkezéseknek megfelelő munkahelyet nem fogadja el, illetve, hogy hatvan napra törlik az álláskeresők nyilvántartásából, ha nem megy el, a levélben kötelezőnek nevezett toborzásra.

A nő azt írta a lapnak, hogy a kulturális közfoglalkoztatásban dolgozik, rendezvényeket szervez, havi bruttó 67 ezer 500 forintért. “Huszonéves fiatal nőként, alig több mint ötven kilogrammosként mit akarnak velem a katonaságnál?” – idézte a lap, ami szerint másokat is hívtak toborzásra, például egy 46 éves gerincsérv miatt műtött férfit.

A toborzás helyszínén a lapnak azt mondták, a legfontosabb, hogy akit hívnak, az elmenjen, mert így nem esik ki a rendszerből. A toborzáson többek között alkalmassági teszteket, fizikai felmérést végeznek rajtuk. Ha nem felelnek meg, nem kapnak állásajánlatot, és közfoglalkoztatottként dolgozhatnak tovább. Ha azonban megfelelnek, szerződéses katonának hívják őket, de aki ennek ellenére nem akar beöltözni egyenruhába, az hónapokra elveszítheti közfoglalkoztatotti státuszát – írja a Kisaföld.

A lap cikkére közleményt adott ki a Magyar Honvédség, ami szerint mindenki felé nyitnak, aki elkötelezett a haza védelme iránt, és önként vállalja a szerződéses katonai szolgálatot. Azt írták, hogy míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot, ők hosszú távú, és biztos munkalehetőséget, és a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kínálnak.

A honvédség szerint nem köteleznek és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, több mint 11 éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működnek.

A közleményből kiderül, júliusban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém,Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében is zajlik toborzás, ahol nem kötelező a megjelenés.

“A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételei kerülnek ismertetésre, valamint a szerződéses katonák kötelezettségei, járandóságai. A feladat végrehajtása a Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás biztosítása mellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetését szolgálja. A megjelenteknek a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség” – írták.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!