Keresés

A közmédiának nem olyan fontos a tüntetés

Nem volt túl fontos a közmédia számára az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetése. A köztévé híradója csak a sokadik helyen számolt be ategnap esti megmozdulásról , a rádióban pedig nem is fért bele minden hírblokkba.

„A családok megerősítése a cél. Júliustól egymillió forintnál is több igényelhető otthonteremtésre”.

Ezzel a mondattal indult az M1 tegnap esti, fél nyolcas híradója, nagyjából akkor, amikor tízezrek vonultak végig az Erzsébet hídon az internetadó ellen tüntetve. A nyitó blokkban foglalták össze a tűzifa-program sikerességét, a közmédia „török napját” és azt is, hogy kiket állítanak elő a vasárnapi, szintén internetadó elleni tüntetés miatt.

Végül majdnem negyed órát kellett várni, hogy szót ejtsenek az éppen akkor zajló eseményekről: ekkor viszonylag részletesen, másfél percben számoltak be a tüntetésről, és a helyszínre is odakapcsoltak. Előtte viszont öt percig a vasárnapi, vagyis két nappal korábbi tüntetésről volt szó. Hosszasan idézték Rogán Antalt, aki szerint akkor nem civilek, hanem politikai aktivisták demonstráltak, és a Pesti Srácok nevű kormányközeli weboldal cikkét is teljes képernyőn mutatták. Ennek címe szerint:

„A Bajnai-féle Hallgatói Hálózat is reinkarnálódott a székházostromnál”.

A híradóban ezután kiemeltek néhány viszonylag ismert arcot a többezres tömegből, és kiderült, hogy valóban elment tüntetni Barabás Richárd PM-es önkormányzati képviselő és Füzessy Károly, a hallgatói demonstrációk egyik korábbi szervezője is.

A késő esti, rövidebb híradóban szintén csak a műsor második felébe fért bele a tüntetés, amelynek nagyjából akkor ért véget a Kossuth téri, nem hivatalos szakasza. Ekkor főleg a menet elejét mutatták, ahol értelemszerűen csak elszórtan sétáltak emberek, hiszen a tüntetőknek eleve a felvezető kisbusz mögött kellett haladniuk. A beszámoló előtt többek közt a házasságkötés ösztönzéséről, a családok megsegítéséről, és megint a politikai aktivisták vasárnapi tüntetéséről volt szó.

A rádió szerint sem fontos

A 444.hu szerint Petőfi rádió reggel kilences blokkjában egyáltalán nem esett szó a tüntetésről, a Comment blog pedig ugyanezt írja a reggel hatos műsorról és a Kossuth hajnali öt órás híreiről is. Külföldön viszont a legnagyobb médiumok is beszámoltak a budapesti eseményekről, így a BBC, a Reuters, a Bloomberg és a Wall Street Journal is, sőt a Business Insider a nap második legfontosabb eseményének tartja a tüntetést.

A Petőfi rádió Facebook-oldalán sokan szóvá is tették a beszámoló elmaradását.

 

kozmedia kozmedia3

Az Abcúg videós és szöveges riportja itt, a képgaléria pedig itt található. Az elmúlt évek kormányellenes tüntetéseiről ide kattintva találnak infografikát.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!