Keresés

Középiskolai katonai képzést indít a kormány

Szeptembertől indul a honvéd kadétképzés. Egyelőre két középiskolában lehet majd ezt a szakot elvégezni. A cél a tiszti és altiszti utánpótlás létszámának növelése és a honvédelem népszerűsítése.

Szeptembertől honvéd kadétképzés indul egy budapesti és egy szekszárdi iskolában – adta hírül a Honvédelmi Minisztérium közleményét az MTI. A tárca azzal indokolta az újfajta képzés elindítását, hogy a katonai pálya iránt érdeklődők és ezáltal a tiszti és altiszti utánpótlás létszámának növelése érdekében szükség van egy kifejezetten a honvédség számára hasznos előképzettséget jelentő, középiskolai, érettségit adó képzési formára.

Az új szakképzést a 2017/2018-as tanévben egyelőre két helyen, a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiumában, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában lehet majd végezni. A képzésre február 15-ig várják a jelentkezést.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, a jelentkezőknek nem kell speciális felvételi követelményekre számítania, de a gyerekek egészségét, motivációját és felkészültségét mindenképpen felmérik.

Amit pedig ígérnek a kadétképzést elkezdőknek: emelt szintű fizikai felkészítés, önvédelmi képzés, lövészet, és gyakorlati, illetve szakkör jellegű foglalkozások keretében érdekes, a mindennapi életben is hasznos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása.

Az MTI híradásából kiderül, a Honvédelmi Minisztérium az oktatásban részt vevő tanárokat tavasszal és nyáron térítésmentes továbbképzéseket készíti fel, a képző intézmények részére pedig a speciális foglalkozásokhoz a technikai és egyéb eszközöket a honvédség biztosítja. A szaktantárgyakhoz szükséges jegyzeteket, segédleteket szintén ingyen kapják meg a tanárok és a diákok.

A minisztérium ígérete szerint a kadétképzést elvégzőknek továbbtanulási lehetőséget kínálnak a honvédség által fenntartott szakképző és felsőfokú oktatási intézményekben, majd elhelyezkedési lehetőséget a Magyar Honvédség alakulatainál.

A szentendrei altiszti akadémián és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is előnyt jelent majd a végzettség.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!