Keresés

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

Az Európai Bizottság nem tartja megnyugtatónak a magyar kormány érveit, ezért decemberben kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen a menekültügyi és határrendészeti törvénymódosítások miatt. A Népszabadság szerint Brüsszelnek főleg az nem tetszik, hogy a kormány nem biztosított különleges elbánást a menedékkérő gyerekeknek. 

Még az idén kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a júliusban és szeptemberben életbe lépett menekültügyi és határrendészeti törvénymódosítások miatt – értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, az Európai Bizottság elégedetlen a kormány kifogásokra adott válaszaival, ezért decemberben figyelmeztető levelet küldhetnek, amit eljárás követhet. A Népszabadság szerint Brüsszelben főleg a menekült gyermekekkel való bánásmód miatt neheztelnek.

Az Európai Bizottság október 6-án küldte el a fenntartásait Magyarország állandó EU-képviseletének, amire november 5-én érkezett meg a válasz. Vera Jourová igazságügyekért felelős biztos szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, ezek nem oszlatták el az aggodalmakat.

A Bizottság többek közt kifogásolja, a menedékkérelmek rendszerszintű elutasítását, a határátlépés büntetését, a határátkelők bezárását, és hogy a törvénymódosítások nem rendelkeznek a gyerekeket megillető különleges bánásmódról a menekültügyi eljárás során.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!