Keresés

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

A lex CEU korlátozza a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát, ezért az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Délután Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben is, ahol Orbán Viktor is felszólal. 

Figyelmeztető levelet küld a kormánynak az Európai Bizottság, mert a lex CEU indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon, írja az Index. A magyar kormánynak két hónapon belül kell válaszolnia a levélre, majd a Bizottság ennek fényében eldönti, hogy szükség van-e törvénymódosításra. Ha igen, levélben fogják felszólítani erre a kormányt, amely újabb két hónapot kap, hogy reagáljon. Ha nem rendezi a helyzetet, az Európai Unió Bíróságára kerül az ügy.

Az eljárásindítást Valdis Dombrovskis, a Bizottság egyik alelnöke jelentette be szerda délben. „Alapos jogi elemzésnek vetettük alá a törvényt, amelyek alapján főként a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát korlátozza” – mondta, és hozzátetette, hogy az uniós alapjogok betartatásáért felelő másik alelnök, Frans Timmermans beszél majd a részletekről az Európai Parlamentben. A délután három órakor kezdődő, „aMagyarországi helyzetről” szóló vitán Orbán Viktor is felszólal majd.

„Az Európai Bizottság nem a Közép-európai Egyetem miatt indít eljárást, hanem mert olyan problémákat lát a törvényben, amelyek általában korlátozhatják a felsőoktatási intézmények működését az Európai Unióban” – írja a lap. Az uniós alapelvek szerint a szolgáltatások szabad mozgását csak nagyon indokolt esetben lehet korlátozni. A Bizottság szerint ez a törvény túlságosan korlátoz, amikor megszabja, hogyan hívhatnak egy egyetemet, és hogy csak akkor végezhet külföldön oktatási tevékenységet, de ha az anyaországban is végez ilyet.

A Bizottság elkészítette a válaszát a nemzeti konzultáció kérdéseire is, amelyek szerintük félrevezetőek. „Fontos, hogy helyretegyük a dolgokat, és közzétegyük a saját válaszainkat a kérdőívre” – mondta Dombrovkis.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!