Keresés

Kósa szerint a menekültek vegyenek repülőjegyet

A Fidesz alelnöke elárulta, honnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült: nem repülővel jön, pedig telne rá neki. Kósa Lajos arról is beszélt, hogy szerinte Magyarországnak „nem a világ szegényeinek kell programot csinálnia”.

A Magyarországra érkező menekültek egy jelentős része Kósa Lajos szerint azért nem politikai menedékkérő, hanem gazdasági bevándorló, mert bár lenne rá pénze, nem repülővel, akár első osztályon utazva érkezik, hanem abból a 3000 euróból inkább lefizet egy embercsempészt, és gyalogol akár ezer kilométert – írja az Origo.

A hírek szerint 3000 euró az embercsempészek tarifája fejenként, ami egymillió forint körüli összeg, ennyiből pedig „Hawaiira oda-vissza repülőjegyet lehet venni” – állapította meg Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Kossuth Rádió Ütköző Délben című műsorában.

A kormánypárti politikus ebből le is vonta azt a következtetést, hogy aki bár megtehetné, mégsem repülővel érkezik, az nem politikai menekült, hanem gazdasági bevándorló. Kósa az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként úgy fogalmazott:
Ha van valakinek ennyi pénze, miért adják oda az embercsempészeknek? Miért nem vesznek jegyet?

Kabulban, Szíriában is működik repülőtér – emlékeztetett a műsorban a kormánypárti politikus. Azt mondta: ha én tényleg becsületes vagyok, politikai menedékkérő vagyok, akkor a fapados gépek korszakában, kényelmesen, egyenes úton is járhatok, hiszen tudom, hogy az EU területére belépve valóban megkapom a menekültstátust.”

Ám szerinte a több ezer euróért embercsempészeket lefizetők „pontosan tudják, hogy nem jogosultak menedékkérelemre”, ezért jönnek kerülő úton. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégén rekordszámú, több mint 3000 illegális határátlépőt fogott meg a határőrizet.

Kósa azt is mondta, azok tömegével, akik „azt gondolják, hogy Európában jobb élni”, nem lehet mit kezdeni, hiszen van Magyarországon éppen elég olyan állampolgár, akinek munkát kellene biztosítani, így szerinte Magyarországnak „nem a világ szegényeinek kell programot csinálnia”. Hozzátette: a háború elől menekülőknek persze jár a menedékjog, ahogy Ferenc pápa is mondta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!