Keresés

A kormányzati gyűlöletkampány legnagyobb kontrasztja volt a mai menekültbarát tüntetés

A vasárnapi kvótanépszavazás bojkottálását tartják a legjobb döntésnek a Helsinki Bizottság Kossuth térre szervezett, a menekültekkel szolidáris tüntetéséhez csatlakozó művészek és közszereplők. Úgy 1500-an hallgatták őket péntek este 6-tól.

20160930 Lásd meg az embert tüntetés
Fotó: Magócsi Márton

Körülbelül 1500 ember volt kíváncsi a péntek este 6 órára a Kossuth térre szervezett “Lásd meg az embert!” címet viselő demonstrációra, amelyet azért hirdetett meg a Helsinki Bizottság, hogy felhívják a figyelmet az emberiesség megőrzésének fontosságára a menekültkérdéssel kapcsolatban. A megmozduláshoz magánemberként több művész, közéleti szereplő és civil mozgalom csatlakozott, ők mondtak beszédeket, énekeltek vagy szavaltak a több mint egy órás műsoron:

  • Schilling Árpád, rendező
  • Donáth László, lelkész
  • Molnár Piroska, színésznő
  • Tarr Béla, filmrendező
  • Sándor Mária
  • Tanítanék Mozgalom

Utóbbiból egyébként pont emiatt, a menekültkérdésben való állásfoglalás miatt lépett ki a mozgalom egyik vezéralakja, Pukli István.

20160930 Lásd meg az embert tüntetés
Schilling Árpád I Fotó: Magócsi Márton

Az esemény apropója a vasárnapi kvótanépszavazás, aminek a bojkottálására – otthon maradásra vagy érvénytelen szavazat leadására – több felszólaló is buzdította a megjelenteket.

“A népszavazási kérdés álkérdés, a népszavazás pedig a demokrácia sárba tiprása”

– mondta például a krétakörös Schilling Árpád, aki szerint elfogadhatatlan, hogy vasárnap egy olyan kérdésről kéne véleményt mondani, amelyiknek – mivel szó szerinti jelentése értelmetlen és okafogyott  -, még szimbolikus jelentőségét is homályban tartja a kormány, ahogy az eredmény függvényében tervezett lépéseit is.

“Követeljük, hogy a magyar állam vállaljon szolidaritást a menekültekkel és azokkal az államokkal, akik befogadják őket” – fogalmazta meg a szervezők üzenetét a tüntetés közepe felé Schilling, majd hozzátette: “kibírhatatlan lenne számunkra, ha Magyarország nemet mondana a segítségkérésre”.

Schilling azt is hangsúlyozta, elismerik, hogy a bevándorlók, menekültek ellenőrzésére a terroristák kiszűrése érdekében szükség van, ehhez azonban a jelenlegi “felelőtlenségből vagy tudatosan előidézett” káosz megszüntetésére, és a menedékkérők emberséges ellátására van szükség a határoknál.

20160930 Lásd meg az embert tüntetés
Törley Katalin I Fotó: Magócsi Márton

Felszólalt a tüntetésen a Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin is, aki két magánemberként felszólaló családanyával együtt arra hívta fel a figyelmet, mennyire nagy károkat képes okozni a gyerekek lelkivilágában a több mint egy éve tartó idegenellenes gyűlöletkampány.

“A vizuálisan fogékony gyerekek fejébe beleégnek a xenofób üzenetek, és egyszerűen rettegni kezdenek mindenkitől, aki idegen” – hangsúlyozta a mozgalmár tanárnő.

Az eseményen felszólalóknál többször megjelent a keresztény erkölcsre hivatkozó érvrendszer – ezzel indokolta a feltétel nélküli segítés kötelességét Sándor Mária, Donáth László, de Tarr Béla nyílt levelének is volt olyan része, amely arra figyelmeztetett: amit most Magyarország tesz, arra minden vallás azt mondaná: “Szégyelld magad a gyalázatos kerítéseddel!”

20160930 Lásd meg az embert tüntetés
Fotó: Magócsi Márton

A közel két órás műsor után a tüntetők békésen hazaszállingóztak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!