Keresés

A kormánytól jöttem, megmondom, ki vagy!

Nem bírod a vért? Ne menj fogorvosnak! Kiraktak az albérletből? Ott a hajléktalanszálló! Egymilliárd forintból hozott létre a kormány ifjúságsegítő irodákat, ezért én is kipróbáltam, hogyan segítenek egy céltalan, de érdeklődő egyetemistának. A Kontaktpontokban jól el lehet beszélgetni, és a babzsákok sem néznek ki rosszul.

„Ööö, hű, persze, ülj csak le ide, mindjárt csinálok helyet, csak odébb teszem a táskámat. Meg adok is pár szórólapot!”

Új Nemzedék Kontaktpont

Ilyen kedvesen, bár kissé zavartan fogadtak, amikor beléptem az egyik Új nemzedék Kontaktpontba, amelyeket azért hozott létre a kormány, hogy a fiatalok „fogódzót, iránytűt kapjanak a felnőtté válás folyamatában”. Mindig szkeptikus voltam, amikor ismeretlenek próbálták megmondani, milyen pályát válasszak, vagy hogyan kezeljem az életvezetési gondjaimat, de a dolog különösen érdekes, amikor a kormány egymilliárd forint európai uniós pénzt költ húsz ifjúságsegítő irodára.

A budai Kontaktpontban hárman dolgoznak, és amikor csütörtök délután beléptem, éppen egy vendég sem volt bent, így rögtön maximális figyelmet kaptam az egyik kedves lánytól, miután lelkesen felkelt a babzsák-fotelből. A Facebookot bejelentkezve hagyta, de nem éltem vissza vele.

Kamu párkapcsolati problémákat nem akartam kitalálni, ezért inkább csak annyit mondtam, érdekel, hogy mi történik egy Kontaktpontban, ezért ha már erre jártam, beugrottam. „Kommunikáció szakos egyetemista vagyok, jövőre végzek, és fogalmam sincs, mit csináljak” – mondtam, amikor beszélgetni kezdtünk, és gyorsan jött is a megoldás:

„Töltsünk ki egy személyiségtesztet!”

Az Érdeklődési Irányok Kérdőív lényege, hogy kiderüljön, milyen érdeklődési területeim vannak. Huszonnégy állítást kellett pontoznom egy ötös skálán aszerint, hogy mennyire jellemzők rám. Így például egyest adtam a gépek, tárgyak tervezésére, vagy a technikai problémák megoldására, és négyest az összefüggések feltárására. Ötöst valamiért semmire nem adtam, de esküszöm nem volt szándékos.

A kiértékelés gyorsan ment, csak össze kellett adni a pontszámokat, és kiderült, lehetnék szervező, tárgyias és megvalósító is, de egyik sem vagyok annyira, mint elemző, közösségi és alkotó. Az elemzőre jött ki a legtöbb pont, úgyhogy gyorsan elolvastuk, mit ír a nyomtatvány erről a típusról. Ezek szerint műszaki dolgokkal, társadalomtudományokkal, élettudományokkal, természettudományokkal, vagy politológiával kellene foglalkoznom. A lány szerint egyébként azért jók ezek a tesztek, mert így kiderül, milyen irányba érdemes indulni:

„Ha bejön valaki, és azt mondja, fogorvos szeretne lenni, de kiderül, hogy nem bírja a vért, akkor azt mondom, hogy ne legyen fogorvos.”

Miután ezt megtudtam, érdeklődni kezdtem a többi szolgáltatás felől, a szórólapon például jogi, vállalkozói és életvezetési tanácsadásról is írnak.

„Nyilván én nem vagyok jogász, ezért ebben például nem tudok segíteni, és a vállalkozáshoz sem értek. De a jövő hónaptól lesznek tanácsadóink, akik itt lesznek hetente kétszer. Ha olyankor jössz, biztosan segítenek!” – mondta a lány, de abba végül nem mentünk bele, hogy az elmúlt hónapokban miért nem sikerült szakértőket találni.

Igyekeztem az életvezetési tanácsokra terelni a szót, de sajnos kiderült, hogy igazán komoly problémákban nem tudnak segíteni, aminek persze az is az oka, hogy az ember nem megy az ilyesmivel Kontaktpont irodába. Kivételek azért akadnak:

– Volt egy fiatal pár, akik bejöttek ide, és kiderült, hogy összeomlott az életük. Kitették őket az albérletükből, nem volt állásuk, és a tanulást is abbahagyták, amit hiába akartak újrakezdeni.
– És hogyan tudtál nekik segíteni?
– Szállást próbáltam keresni az interneten.
– Sikerült?
– Hát, sajnos csak a hajléktalanszállót találtam.

A Kontaktpontok közösségi terekké is szeretnének válni, ahol a fiatalok kedvükre lazulhatnak. A netre azonban nem szokták feltenni a programot, mert kicsi az iroda, így nem férne be túl sok ember. „E-mailben szoktuk kiküldeni azoknak, akik meghagyják nekünk a címüket. Végül is, ha bejönne ide harminc ember, én menekülnék ki!”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!