Keresés

A kormány által felügyelt civilszférát akar a CÖF 

A civil szervezetekről szóló törvény módosítását kezdeményezi a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). A szervezet honlapján közzétett közlemény szerint azt szeretnék, hogy a civil szervezeteket bármikor ellenőrizhesse  a kormány, és az adományok csak banki átutaláson keresztül érkezhessenek Magyarországra.

A CÖF-CÖKA arra kéri az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civil szervezetek külföldről érkező támogatásait. Azt szeretnék, ha az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosítása értelmében a külföldi adományok csak banki átutaláson keresztül érkezhessenek, valamint szerintük nyilvánossá kellene tenni az adományozó és a felhasználó szervezet közötti szerződést a támogatott szervezet honlapján vagy más egyéb átlátható módon.

A CÖF-CÖKA vezetősége azt is kéri, hogy a donorszervezet és a felhasználó közötti szerződésben fogalmazzák meg a felhasználás pontos célját és az elszámolás módját. A szerződő feleknek továbbá tudomásul kellene venniük, hogy a magyar állam, illetve közigazgatási intézményrendszere bármikor ellenőrizheti őket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!