Keresés

Konténerekbe zsúfolná a menedékkérőket a kormány

Lényegében megszüntetné a kormány a nyitott menekülttáborkat az országban. A menedékkérőket őrizetbe vennék, és egy a határ mellett felállított konténertáborba zsúfolnák.

Lázá János miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány komoly szigorító törvénycsomagot készített elő a menekültügyben, amit a jövő héten mutatnak meg a kormánypárti frakcióknak. Ez egy olyan változtatást tartalmaz, miszerint automatikusan minden, a határt illegálisan átlépni kívánó vagy menedékkérelmet benyújtó migráns idegenrendészeti őrizetbe kerül.

Az őrizetesek a déli határ mentén felállítandó, 200-300 főt befogadó konténertáborokba kerülnének, és mindaddig ott maradnának, amíg az ügyükben döntés nem születik. Ugyanide kerülne minden migráns, akit az országban bárhol feltartóztatnak, és még nincs elbírálva a kérelme. Jelenleg 586 ilyen ember van. A kérelmük vagy ügyük elbírálása idején a migránsok a konténerekben maradnának, az eljárás helyben, telekommunikációs úton történne.

A mostani rendszer szerint 4 hét után a kérelmezők szabadon mozoghattak. Ezt a kormány biztonsági kockázatnak tekinti, ezért megszünteti. A határtól számított 8 kilométeres zónát, amelyen belül a migránsokat vissza kellett szállítani a határhoz, kiterjesztenék, úgy, hogy az ország bármely pontjáról vissza kell kísérni a migránsokat a határra. Lázár szerint a kormány tisztában van vele, hogy az intézkedéscsomag komoly vitát fog kiváltani Európában.

(Index)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!