Keresés

Könnygázt vetettek be Röszkénél

Palackokkal, kövekkel, fadarabokkal dobálták meg a magyar határt biztosító rendőröket a lezárt horgosi határátkelőnél feltorlódott menekültek. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Kivonult a  TEK és és a mentők is, sérültek is vannak.

Megpróbálta kitörni a kerítést a lezárt Horgos 2-es, kis határátkelőnél az ott feltorlódott menekültek egy csoportja szerda délután. A rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be ellenük. A dühös emberek kitörték az átkelőt lezáró kaput, illetve palackokkal és kövekkel is dobálták a  rohamrendőröket. A helyszínen a rendőrség és a hadsereg helikoptere is körözött.

Illegális bevándorlás - Röszke-Horgos
Fotó: Sóki Tamás (MTI)

A helyszíni élő közvetítéseken látható volt, ahogy a rendőrök vízágyúval és könnygázgránáttal lövik az őket dobáló menekülteket, akik többször szétszaladtak, majd újra dobáltak, és később gumiabroncsokat is égettek. 

Az MTI szerint az összecsapások elején még közel ezren lehettek a menekültek a kapu közelében, de később csupán körülbelül 50 fő dobált és tért vissza kitartóan.  A magyar rendőrség szerint kövekkel, fadarabokkal, palackokkal, égő ronggyal is dobálták őket, sőt gázsprét is használtak. 

Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevete
Fotó: Sóki Tamás (MTI)

Az összecsapásokban 14 magyar rendőr megsérült, az MTI úgy tudja a másik oldalon gyerekek és nők is voltak a sérültek között.

A szerb rendőrök egy darabig csak nézték az eseményeket, de az ismételt kődobálások után kivonultak a helyszínre. A körülbelül húsz – egyszerű egyenruhába öltözött – rendőr sorfalat állt a határátkelő előtt. Az ott tartózkodó körülbelül ötvenfős csoportot hátrébb küldték, de nem léptek fel ellenük.

Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevete
Fotó: Sóki Tamás (MTI)

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter és a rendőrök az átkelőnél tolmács segítségével azt mondták az embereknek, hogy vonuljanak vissza, ne erőszakoskodjanak, ne legyenek agresszívek, mert akkor nem tudnak nekik segíteni.

A helyzet nem sokkal 18 óra után lenyugodott, többen is megindultak az autópálya felé, a szerb-magyar határtól távolabb. A szerb rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztogattak az embreknek, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé – jelentette az MTI.

Tiltakozó jegyzék

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán közleményben tudatta, rendőri erősítést küldenek a határra, hogy megakadályozzák, hogy Szerbiából bárki egy másik ország hatóságait támadja. Szerbia emellett tiltakozó jegyzéket is küldött  Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be.

Ban Ki Munt sokkolta

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elfigadhatatkannak nevezte, ahogy a magyar rendőrök bántak az emberekkel.  „Sokkoló volt látni, ahogy ezekkel a menekültekkel bánnak” – idézte a BBC. AZ ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint aggasztóak a történetek, és úgy tudják, hogy az összecsapásokban sok menekült megsérült, és több gyerek elkeveredett a szüleitől.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!