Keresés

A honvédséget is bevetnék a határon

roszk2

Könnygázzal fékezték meg a menekülteket Röszkénél ma délelőtt, miután azok próbáltak odaférkőzni a közelben levő forgatócsoportokhoz. Az incidens után Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke kezdeményezte a honvédség bevetését a határon.

A röszkei gyűjtőállomásnál könnygázt vetettek be a rendőrök a menekültekkel szemben ma délelőtt tíz óra körül.Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei rendőrkapitányság sajtóreferense a helyszínen azt mondta az Abcúg tudósítójának, hogy erre azért volt szükség, mert a zárt gyűjtőállomáson levő menekültek észrevették a kerítésen kívül levő forgatócsoportokat, és megpróbáltak közel férkőzni hozzájuk.

Mivel sokan hangoskodni, ugrálni kezdtek, és elindultak a kamerák felé, muszáj volt megfékezni őket – mondta Szenti. A sajtóreferens szerint sérülés nem történt, mostanra pedig sikerült lenyugtatni a kedélyeket.

Nem sokkal az akció után ért Röszkére az Abcúg tudósítója, aki több szirénázó rendőrautót látott megérkezni a gyűjtőponthoz. Azt mondta, a kerítés mögötti területen egy ideig még feszült volt a helyzet, legalábbis gyakran zsivajt és kiabálást lehetet hallani odabentről, de konkrét akciónak már nem volt nyoma. Időközben megérkezett a helyszínre két holland rendszámú rendőrségi mikrobusz is, amelyek feltehetően az EU-s határvédő egységhez, a Frontexhez tartoznak.

A környék tele van rendőrökkel, az állomás bejáratához is alig lehet odaférni.
A környék tele van rendőrökkel, az állomás bejáratához is alig lehet odaférni.

Ezután újabb busznyi migráns érkezett a gyűjtőpont elé, akik jó ideig odakint várakoztak, hiszen a rendőrautóktól még a bejárathoz sem lehetett odaférni. A rendőrség lezárta az ötös útról a tábor felé vezető szakaszt is.

Szenti Szabolcs szerint az állomáson ma öbb mint ezer menekült tartózkodtt, egy önkéntes szerint pedig tegnap 2500-an is lehettek.

Kedden rekord létszámban, 2330-an érkeztek az országba egyetlen nap alatt, akik közül 555 gyerek volt.

A honvédséget is bevetik

„Ezt az agresszivitást mi nem tudjuk elfogadni. A schengeni szabályok miatt nemcsak a saját, hanem Európa külső határait is meg kell hogy védje az ország” – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke szerda délutáni rendkívül sajtótájékoztatóján. Az Index tudósítása szerint Németh kijelentette, hogy mindenképp szükség lesz a határnál a honvédség bevetésére, igaz, az nem derült ki, hogy ők mennyiben látnának el más feladatot, mint a határvadászok.

Szeptember 3-4-én rendkívüli parlamenti ülés lesz, mondta Németh, ahol szigoríthatják a Btk. embercsempészekre vonatkozó részét is. Szerinte ugyanis az ideiglenes határzár mellett „jogi határzárra” is szükség van. A tervek szerint bűncselekménnyé nyilvánítják majd a kerítés megrongálását és megkerülését is. „Bár nagyon sok embert visszatartott a műszaki határzár, de sokan megrongálták, mi azt szeretnénk, ha ez bűncselekmény lenne” – mondta.

A sajtótájékoztatón felvetették Némethnek, hogy talán a túlzsúfoltság okozhatta a röszkei incidenst, amire Németh  azt reagálta: „Egyértelmű, hogy túlzsúfoltság van, de mi nem hívtunk be senkit, hogy gyertek be egy túlzsúfolt táborba. Nem tűrhetjük, hogy az történjen, amire Debrecen utcáján került sor, vagy ami Röszkén történt”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!