Keresés

Csimpánzkirályt csináltak Orbánból a tüntetők

Pár ezren tüntettek Budapest belvárosában a jövő évi költségvetés ellen. A tömeg a Széchenyi térről vonult át a Kossuth a térre, ahol Orbán Viktort egy csimpánzkirályhoz hasonlították a szónokok. Az útdíj, a magánnyugdíj-pénztári szabályok átalakítása és a korrupció ellen is tiltakoztak.

El a kezekkel! – Dühös magyarok címmel szerezett tüntetést a Kossuth térre a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért nevű Facebook csoport. A cél az volt, hogy megakadályozzák a jövő évi költségvetés elfogadását. “Meg kell mutatni az Orbán-rendszernek, hogy ha ezt a költségvetést elfogadja, visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak” – írták a szervezők a Facebookon.

IMG_5654Fotó: Magócsi Márton

A Facebookon több mint hétezren jelezték, hogy elmennek a tüntetésre. A Széchenyi térről a Kossuth térre közel kétezren vonultak át, közben erőtlenül zúgott az Orbán, takarodj! A Parlament előtt végül közel ötezer tüntető gyűlt össze.

A csoport pontokba szedte, hogy mi a bajuk a jövő évi költségetéssel:

  • a szociális ellátások szűkítése,
  • a magánnyugdíj-pénztári szabályok átalakítása
  • szerintük elfogadhatatlan árfolyamon forintosítják a devizahiteleket,
  • az oktatás finanszírozásának csökkentése,
  • korrupció
  • az autópályák ingyenes szakaszainak útdíjazása

A Kossuth téren felszólalt Gulyás Balázs, a netadó tüntetések egyik szervezője, Vajda Zoltán a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért csoporttól, Nagy Emília, a Hálozat a Tanszabadságért nevében és Székely Tamás, szakszervezeti vezető.

Orbán Viktor, a majomkirály

Az Index tudósítása szerint Vajda Zoltán egy csimpánzkirályhoz hasonlította Orbán Viktort a beszédében, aki a költségvetést a seggéből húzta ki, és a majmaival fogadtatja majd el.

IMG_5747Vajda Zoltán | Fotó: Magócsi Márton

Nagy Emíilia az oktatásról beszélt, amelyben egyre szűkülnek a szegényebbek lehetőségei, és egyre kevesebben mehetnek gimnáziumba. Székely Tamás új munka törvénykönyvet követelt, miközben zúgott a “mocskos Fidesz”, míg a netadó tüntetés szervezője, Gulyás Balázs Gyurcsány Ferenchez hasonlította Orbán Viktort, akinek ez az ősz lehet az, ami Gyurcsánynak az őszödi beszéd idején volt.

2014-12-14_05-32-04Fotó: Magócsi Márton

Orbán Viktor egy 2006-os beszédét is bejátszották, amelyben az akkor ellenzékben lévő Orbán azt mondta, hogy sok embert hosszú ideig nem lehet becsapni a költségvetéssel.

A tüntetés végén még mindenkit emlékeztettek rá, hogy hétfőn szakszervezeti útlezárás lesz, kedden Nincs hová hátrálni címmel tartanak tüntetést a József Nádor téren, január 2-án pedig Várady Zsolt szervez ellenzéki tüntetést.

A kormánykritikus tüntetések hátteréről itt írtunk bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!