Keresés

Háromgyerekes anyát tettek utcára Kőbányán

Saját és testvére két, pszichiátriai kezelésre szoruló kiskorú gyerekét neveli Melinda, akit lakbértartozás miatt hétfőn lakoltatott ki a kőbányai önkormányzat. A nőnek – aki a gyerekek állapota miatt nem tud munkát vállalni – mindössze százezer forintnyi rezsi és lakbér elmaradása volt, az adósság rendezésére 2007 óta nem adott lehetőséget a kerület vezetése. A lakás most üresen fog állni, mert lebontásra vár.

Egy héttel a téli kilakoltatási moratórium kezdete előtt, hétfőn utcára tett egy háromgyermekes családot a kőbányai önkormányzat – írja a Város Mindenkié (AVM) blog. A lakás, ahol eddig éltek, most üresen fog állni, ugyanis az épület bontásra vár.

Délelőtt 15 ember – a kilakoltatás alatt álló nő ismerősei és szimpatizánsai, köztük hajléktalan aktivisták – erőszakmentes élőlánccal próbálták megakadályozni a három gyermeket nevelő nő kilakoltatását. A végrehajtó tíz órakor megjelent a lakásnál, majd, a család támogatóit látva, rendőri erősítést hívott. A helyszínen nagy számban megjelenő készenléti rendőrség dél körül eltávolította a kilakoltatás ellen tiltakozó embereket, majd szabálysértési eljárást indított ellenük. Ezután kilakoltatták a családot, bútoraikat, személyes tárgyaikat azonnal elszállították.

Az anya három gyereket nevel, közülük kettő súlyos pszichiátriai beteg egy korábbi családi tragédia miatt, folyamatos kezelés alatt állnak. A gyerekek szülei mindketten öngyilkosok lettek, az anyuka az idősebb kisfiú (aki ekkor kb. négy éves volt) szeme láttára. A gyerekek először nevelőszülőkhöz kerültek, akik bántalmazták őket, ezért a nővérük, Melinda magához vette őket. A gyerekek nem tudták kiheverni a szüleikkel történteket, a kislány tavaly nyáron az iskolai napközis táborban ugrókötéllel akarta magát felakasztani egy fára, így kerültek a gyerekek (a kislány 8, a fiú 11 év körüli) a pszichiátriára. A nő, aki a gyerekeket egyedül neveli, gondozási díjat kap, nem tud elmenni dolgozni, mert a gyerekekre pszichés állapotuk miatt folyamatosan vigyázni kell, hozni-vinni őket az iskolába.

Az önkormányzat számára teljesen ismert a család háttere, a gyermekek pszichés állapota, a családnál látogatáson kint volt a kerület egyik önkormányzati képviselője, álláspontja szerint anyagi helyzetükhöz képest rendezett körülmények között élnek, az édesanya próbál mindent megadni a gyerekeknek a pár tízezer forintos ápolási díjból és családi pótlékból.

Az anyával az önkormányzat 2007-ben bontott szerződést egy egyszeri, kisebb összegű lakbérelmaradás miatt. A lakásért viszont a szerződésbontás után is fizetni kellett: úgynevezett lakáshasználati díjat, ami a rendes bérleti díj többszöröse is lehet, és a nehéz helyzetben lévő családra megfizethetetlen terhet ró – írja a Város Mindenkié. Az önkormányzat hét éven keresztül ilyen megemelt díjat szedett a lakásért, miközben nem adott lehetőséget az adósság vagy a szerződéses helyzet rendezésére, ezzel folyamatosan kiszolgáltatott helyzetben tartva a családot.

A család rezsi-, illetve lakbérhátraléka a novemberi hónappal együtt körülbelül százezer forint, és ez is csak a kilakoltató határozat kézhezvétele után keletkezett, addig a lakbérfizetéssel nem voltak elmaradva. Közműtartozásuk pedig legfeljebb négyszázezer forint. Ez az összeg még könnyedén kezelhető volna, akár a Hálózat Alapítványon, akár az önkormányzat adósságkezelő szolgáltatásán keresztül, csakhogy a szerződésbontás miatt a család nem jogosult ezekre a támogatásokra. “Mindebből számunkra egyértelműnek látszik, hogy az önkormányzat célja végső soron nem az, hogy rászoruló lakói számára megoldásokat keressen, hanem hogy a nemkívánatos lakóktól megszabaduljon – és ehhez igazítják a jogi környezetet is”- írja a civil szervezet honlapja.

Az anya a bírósági eljárásban és az után is minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, kérelmezte a végrehajtás felfüggesztését is. Ezt a kérelmét a bíróság azért utasította el, mert a bíró megkereste az önkormányzatot, amelyik kifejezetten nem járult hozzá ahhoz, hogy az anya és a gyerekek a lakásban maradhassanak.

A Város Mindenkié emlékeztet rá, hogy a kőbányai önkormányzat az utóbbi időben több fronton is mozgásba lendült a szegényebb bérlői kilakoltatása, valamint rossz állapotú szociális bérlakás állományának további csökkentése érdekében. A legutóbbi ilyen eset a Noszlopy utcai munkáskolónia kiürítése és tervbe vett bontása volt, de az AVM közérdekű adatigénylésére küldött válaszukból az is kiderül, hogy a közeljövőben a Hős utcai, önkormányzati tulajdonú és már részben kiürített épületeket is lebontják. Pedig az önkormányzatnak lenne lehetősége megoldást keresni: a kerületben több mint 300 önkormányzati bérlakás üresen áll, és Kőbányán az AVM-mel együttműködésben már két üteme is megvalósult egy programnak.

Magyarországon törvény tiltja, hogy pusztán anyagi okok miatt (például hogy a szülő nem tudja fizetni a lakhatásukat) emeljenek ki gyermekeket a családjukból. Az elhelyezés nélküli kilakoltatás során mégis nagyon gyakran ez történik. Ráadásul az intézményi gondozásba vétel sokkal többe kerül az államnak, mint a család szociális támogatása. Pszichiátriai kezelésre szoruló gyerekek esetében pedig a lelki sérülés még nagyobb lehet; a személyes odafigyelés és gondoskodó közeg elvesztése különösen súlyos következményekkel járhat – emlékeztet az AVM írása.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!