Keresés

A Klik a migráns tanulókról kérdezi az iskolaigazgatókat

Az Emmi kérte be az adatokat, levelükből nem derül ki, hogy ki számít migránsnak, és miért érdekes, hogy hányan voltak a tavalyi tanévben.

Idén is meg kell mondani az iskolaigazgatóknak, hogy hány migráns tanuló járt az intézményükbe, írja az Index a Magyar Nemzetre hivatkozva. A lap birtokába jutott levél szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kérte meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) az adatgyűjtésre, de a levélből az nem derül ki, hogy ki számít migránsnak és miért érdekes, hogy hányan voltak a 2015-2016-os tanévben. Neveket nem kérnek az iskoláktól, de azt jelenteni kell, hogy hányan kezdték el, de nem fejezték be a tanévet.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen listázást kérnek az oktatási intézményektől: már tavaly is bekérte a migráns tanulókra vonatkozó adatokat a Klik. Akkor arra hivatkozott az oktatási tárca, hogy segítsék a bevándorló diákok integrációját, tudta meg a lap Mendrey Lászlótól, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökétől. Mendrey szerint, ha idén is ez a cél, akkor az dicséretes.

Még 2015-ben Hoffmann Rózsa – már akkor is csak – volt köznevelési államtitkár az oktatásügy egyik legnagyobb kihívásának nevezte a „népvándorlás” miatt hazánkba érkezők tanítását. Hoffman tavaly elmondta, az érkezők oktatását a magyar diákokéval közös rendszerben kell megtenni.

A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Kliktől is megpróbálta megtudni, hogy kiket ért migránsok alatt és miért van szükség az adatgyűjtésre, de nem kaptak választ.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!