Keresés

Kivonulhat a TV2 Magyarországról

A TV2 fontolóra veszi, hogy a reklámadó miatt megnövekedett kiadásai miatt kivonul Magyarországról – írja a hvg.hu. A februárban magyar kézbe került társaság azt remélte, hogy a kábelcsatornáktól beszedhető programdíjakkal sikerül majd pótolnia a kieső reklámbevételeit, de a kormány ezt megtiltotta nekik, így más megoldást kénytelenek keresni.

A Hvg.hu értesülései szerint ősszel a kábelszolgáltatókkal kötött új szerződésnél utaltak arra, hogy a jövőben esetleg más ország joghatósága alá kerülhet a TV2. A lap megkeresésére a TV2 ezt megerősítette: „A TV2-csoport jelenleg több alternatíván is dolgozik a jövő évi működésre vonatkozóan. Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a TV2 külföldi joghatóság alatt folytatja a műsorszolgáltatást”

Nem csak a TV2, de az RTL Klub is a programdíjakban látta a reklámadó miatti kárenyhítés lehetőségét, azonban a kormány úgy döntött, a jelentős befolyásoló erejű tévéknek a díjszedés átmenetileg tilos. Így mind a TV2, mind az RTL kénytelen kivárni, amíg a kabinet egy kormányrendeletben határozza meg, hogyan- és mennyi pénzt lehet beszedni. A nol.hu a múlt héten arról írt, hogy a rendelet a mai napig nem készült el.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány ugyan rengeteg pénzt pumpál a TV2-be a kormányzati, illetve kormányközeli cégek hirdetéseivel, mégsem sikerül itthon tartani az RTL Klub egyetlen riválisát.

Ha a társaság külföldre költözne, azzal szinte csak nyerne: a magyar médiahatóság hatásköre más országban minimális, így büntetni és bírságot behajtani is jóval nehezebb, a reklámadót azonban így sem úsznák meg a jelenlegi szabályozás miatt, de a médiaszolgáltatási díjat például igen, ami önmagában több százmilliós hasznot jelent.

Egy kiskapu miatt idén még nem kell fizetnie a TV2-nek, de jövőre a reklámadó a becslések szerint 1,6-1,7 milliárd forintos kiadást jelentene a társaságnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!