Keresés

Kivérezteti a kormány az önkormányzatokat, ezért nem jut tűzifára

Elfogyott az állami pályázaton nyert szociális tűzifa, ezért plusz támogatást kért a belügyminisztertől a kübekházi polgármester. Szerinte azért nem jut elég fa, mert a kormány kivérezteti az önkormányzatokat. Idén például négymillió forinttal kisebb állami normatívát kaptak szociális célokra, mint tavaly, pedig már az sem volt elég. 

„Teljes feszültségben élek, nehogy valaki megfagyjon” – mondta Molnár Róbert kübekházi polgármester, aki pénteken írt levelet Pintér Sándor belügyminiszternek arról, hogy a kemény tél miatt alig tudnak segíteni a hátrányos helyzetű lakosokon. A magyar-román-szerb hármashatárnál fekvő Csongrád megyei település 105 köbméter szociális tűzifát nyert az állami pályázaton, amiből 105 családot támogattak. 

Az viszont már teljesen elfogyott, a saját forrásból beszerzett plusz tüzelő pedig csak a következő egy hétre lesz elegendő. Molnár a Facebookon is közzétett levelében azt kérte a belügyminisztertől, hogy további tűzifa-támogatással vagy rendkívüli anyagi támogatással segítsék őket és a hozzájuk hasonló kistelepüléseket, amelyek mind hasonló problémával küzdenek. 

A pályázaton nyert 105 köbméter fa az állami támogatással együtt is több mint 700 ezer forintjába került az önkormányzatnak. „133 ezer forint önerőre volt szükség, ehhez jött 368 ezer forint szállítási költség, 253 ezer ment a feldarabolásra, plusz ki is kellett vinni a fát a lakosoknak” – mondta Molnár az Abcúgnak. Az állami támogtás csak a fa árára vonatkozott, anélkül egy köbméter fa 10 800 forint lett volna, így viszont csak ezer forint volt. „Eredetileg 258 köbméterre pályáztunk”.

A kemény tél miatt viszont jóval több fára lenne szükség, mint előzetesen gondolták. Van olyan lakos, aki tavaly egész télen húsz mázsából kijött, de már most ötvennél jár. “Folyamatosan ellenőrizzük a házakat, hogy füstöl-e a kémény, nem jégvirágos-e az ablak. Volt, akinek hősugárzót kellett vennünk, másnak meg kellett javítani a kéményét, és volt olyan is, hogy kályhacsövet, de egy idős asszonynak egy komplett kályhát kellett vásárolnunk” – mondta. 

Molnár – aki 1998 és 2002 közt kisgazda országgyűlési képvsielő volt, azóta Kübekháza polgármestere – úgy látja, azért alakulhatott ki ilyen helyzet, mert a kormány évek óta folyamatosan kivérezteti az önkormányzati rendszert.

“Tavaly 16 millió forint normatív támogatást kaptunk szociális célokra, amit például tűzifára, beiskolázási támogatásra, temetési segélyre, hasonló juttatásokra és a szegedi kistérség felé önkormányzati hozzájárulásként fordíthattunk. Ezt a keretet kétmillió forinttal léptük túl, pedig mi mindig nagyon takarékosak vagyunk. Közös önkormányzati hivatalt alkotunk három másik településsel, amelynek mi vagyunk a központja. Mivel profin megszerveztük az apparátust, sok pénzt tudunk spórolni” – mondta.

Idén viszont már csak 12,5 millió forint jut nekünk a központi költségvetésből szociális célokra. Pedig csak a szegedi kistérség felé 17 millió forintot kellene fizetnünk nappali ellátásra, házi segítségnyújtásra, gyermekjóléti szolgáltatásokra és szociális étkeztetésekre, és akkor még nem beszéltünk a helyben megoldott szociális ellátásokról. Szívesen veszünk fát akár egymillió forintért is, de akkor miből jut majd egyéb szociális célokra, mondjuk beiskolázási támogatásra?” – kérdezte Molnár, aki szerint nagyjából évi húszmillió forintot kellene szociális célokra költeni ahhoz, hogy mindenre jusson, amire kell.

Mánfa is csatlakozott

Hétfőn hasonló levelet írt a belügyminiszternek Hohn Krisztina, a Baranya megyei Mánfa polgármestere. Ebben azt írja, saját forrásból csak egy-két hétre elegendő tüzelőt tudnak venni, pedig legalább húsz-harminc, krízishelyzetben levő családról tudnak. Hohn ezért azt kérte, teremtsék meg a lehetőségét, hogy újabb adak szociális tűzifát igényelhessenek. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!