Keresés

Kitiltották az Index újságíróit a parlamentből

Kövér László szerint rossz helyen forgattak. Nem mehet be a 24.hu, a Népszabadság és a HVG újságírója sem.

Kitiltotta a parlamentből Kövér László a házelnök az Index két újságíróját, Fábián Tamást és Bakró-Nagy Ferencet. Kollégáink tegnap forgatták ezt a videót a parlamentben arról, hogy a Matolcsy György vezette MNB a haveroknak osztott ki rengeteg közpénzt különböző alapítványokon keresztül, ezeket a költéseket pedig igyekeztek eltitkolni a közvélemény előtt.

Az Index úgy tudja, hogy kollégáik mellett a 24.hu, a Népszabadság és a HVG egy-egy újságíróját is kitiltotta Kövér László.

A házelnök azért döntött így, mert az újságírók olyan helyen forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol a házelnök rendelkezése szerint ezt nem tehették volna meg, és a felszólítás ellenére sem hagyták abba a forgatást. Kövér László határozatlan ideig tiltotta ki kollégáinkat a parlamentből.

Az Index újságírói hétfőn is ott forgattak, ahol minden más alkalommal is, de tegnap Orbán Viktor miatt sokkal szigorúbbak voltak a sajtóért felelős személyek az újságírókkal. Olyan helyre akarták terelni az újságírókat, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen képviselőket megszólítani, ezért nem tettek eleget a felszólításnak, és forgattak tovább. Ha nem így tettek volna, a videót sem tudták volna elkészíteni.

Nem ez az első alkalom, hogy indexes újságírókat tiltottak ki a parlamentből. 2011 decemberében az összes indexes újságírót kitiltották a parlamentből egy karácsonyi videó miatt. A házvezetés akkori közleménye szerint „a videó készítői már nemcsak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is”. 2011 szeptemberében ugyancsak kitiltották a Parlamentből az Index és az Origo fotósait, amiért azok megszegték azt az előírást, amely tiltja a képviselői felszólalások kéziratainak fényképezését. Az Origo és az Index bűne akkor az volt, hogy lefényképezték majd közzétették Orbán Viktor miniszterelnök beszédének jegyzetét.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!