Keresés

Kiskorú veszélyeztetése a Pannonhalmi apátságban

Pontosan nem tudni, hogyan, de kiskorúakat veszélyeztetett az egyik szerzetes nevelőtanár tíz évvel ezelőtt Pannonhalmán. Rendőrségi ügy nincs, csak belső vizsgálat indult a főapátságban.

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – írja az Index a Pannonhalmi Főapátság hétfői közleményére hivatkozva.

A leírás szerint amikor Várszegi Asztrik főapát tudomására jutottak az esetek, akkor felállított egy vizsgálóbizottságot, illetve “minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott”. Azt azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem mondták el, hogy pontosan hogyan veszélyeztethettek kiskorúakat, és hogy hány gyerek lehet érintett a pannonhalmi fiúgimnáziumból vagy akár a környékről.

Rendőrségi vizsgálat nincs, mert senki nem tett feljelentést, de„körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették.

A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza”. A feltárás mellett a vizsgálatnak szerintük a jóvátétel és a megelőzés is a célja. És azt is hozzátették, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!