Keresés

Kiscsibével és megfélemlítéssel győzködik az érpatakiakat

Polgármester-váltó hangulatban van a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak lakossága, ahol vasárnap tartanak időközi önkormányzati választást, mert gyakorlatilag működésképtelenné vált a 2014-ben megválasztott önkormányzat. A faluban járva szinte csak olyanokkal találkoztunk, akik kínosnak érzik már, hogy mindenki Orosz Mihály Zoltánnal és provokatív-exhibicionista megnyilvánulásaival köti össze a települést, amit a polgármester mintafaluként hirdet, közben szinte semmi nem fejlődött az elmúlt 4 évben. Van egy ellenjelölt is, aki mögé – az előző választásokkal ellentétben – most beállt Orosz helyi ellenzéke.

Időközi polgármester- és képviselőválasztást tartanak most vasárnap Érpatakon. Az 1600 fős Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban a szélsőjobboldali nézeteiről és az erre épülő társadalomszervezési modelljéről, az “érpataki modellről” híres polgármester, Orosz Mihály Zoltán már a harmadik ciklusát töltötte volna ki jövőre,

a vezetése alatt az utóbbi két évben azonban gyakorlatilag működésképtelenné vált a települési önkormányzat.

A képviselő-testület ugyanis mostanáig nem tudta megszavazni még a falu 2015-ös költségvetésének zárszámadását sem, a képviselő-testület tagjai szerint azért, mert a falu kiadásait a polgármester nem tudta tételesen, számlákkal igazolva elszámolni.

A költségvetésben szereplő tételek részletezésével kapcsolatos képviselői kérdésekre sem válaszolt Orosz Mihály Zoltán. A kialakult patthelyzet miatt a képviselő-testület végül feloszlatta önmagát, a faluban időközi választást írtak ki.

Rácsokat ragasztott a fideszes országgyűlési-jelölt plakátaira Orosz Mihály Zoltán, mondván úgyis börtönbe kerül / Fotó: Hajdú D. András

“17-szer tette elénk ugyanazt a papírt, bármiféle módosítás nélkül, persze hogy nem szavazom meg. Nem adom a nevem egy olyan költségvetéshez, aminek a részletei nem világosak és átláthatóak”

– magyarázta az Abcúgnak a nemrégiben feloszlott képviselő-testület egyik neve elhallgatását kérő tagja, akivel Érpatakon találkoztunk.

Azért jártunk négy nappal a voksolás előtt a településen, hogy megtudjuk: van-e esélye Orosz Mihály Zoltánnak vasárnap újra megszerezni a polgármesteri címet, és hogy milyen kilátásokkal indul egyetlen kihívója, az eddig képviselőként működő Nagy Imre Attiláné, aki stratégiai okokból lett az egyetlen jelölt Orosz mellett.

Polgármesterváltó hangulat

“Nagykállóban üresen áll a pszichiátria, ha tudnám a telefonszámukat, már rég odaszóltam volna, hogy itt lenne egy oda való ember”

– szólt oda nekünk egy idősebb roma asszony a behavazott úttesten sétálva, miután látta, hogy nem sokkal hamarabb Orosz Mihály Zoltánnal, az érpataki polgármesterrel beszéltünk. Amint észrevett minket a faluban, Orosz kamerás mobiltelefonját az arcunkba tolva kérdezgetett minket, mit keresünk Érpatakon, és kérdéseinkre is csak így volt hajlandó válaszolni.

Nyomorúságos életkép a faluban, se pénz se tüzelő nem maradt, a gyerekek miatt viszont valahogy fűteni kell. / Fotó: Hajdú D. András

Az idősebb asszony, miközben hazafelé kísértük, elmondta, hogy biztosan elmegy majd szavazni vasárnap.

“Remélem, leváltjuk ezt az embert”

– mondta, majd hozzátette: azért a nevét és az arcát nem adja ehhez a véleményhez, nem akarja, hogy a családjának baja legyen belőle.

Ez minden kis településen érthető kitétel, a falusi szegények ugyanis szinte mindenhol függnek a településvezetéstől – akár a közmunka, akár a települési szintű szociális juttatások, például a lakhatási támogatás miatt. Érpatakon azonban külön súlyt ad a kérésnek, hogy itt a fennálló rend kritikusai

a falu rombolóinak minősülnek, akiket ellenségnek tekint, és akik ellen „folyamatos harcot” hirdet a rendszer.

Ezt maga az érpataki modellt bemutató szöveg teszi egyértelművé.

Az említett asszony után más helyi romákkal találkoztunk, akik mind attól tartanak, ha kiderül, hogy nem támogatják Oroszt, a gyámhivatal elviszi a családból a gyerekeket, unokákat. Azért ez a félelem, mert Orosz rendszerének egyik fontos eleme, hogy a cigányságot meg kell nevelni, aminek érdekében az ő életüket befolyásoló hivatalos feladatot ellátó személyeknek:

a polgármesternek, a jegyzőnek, a rendőrkapitánynak, az adóügyi előadónak, a jogi előadónak, a gyámügyi előadónak, a mezőőrnek, a védőnőnek és egyéb kulcspozíciók betöltőinek

“frontharcosokként” szorosan együtt kell működniük. Több helyi szerint Orosz rendszeresen “jelenti fel” a gyámhatóságnál a vele valamilyen konfliktusba kerülő szegény – főként roma – családokat.

Roma, mégis Oroszt támogatja

Hiába van öt gyereke jelenleg is gyámság alatt, mégis Oroszt támogatja egy roma férfi, akivel szintén riportunk elején találkoztunk.

“Az anyjuk hibája az egész, aki negyven éves létére lelépett egy 17 évessel”

– magyarázta a férfi, aki szerint teljesen rendjén van, hogy azoktól, akik nem tudják rendesen etetni, ruházni a gyerekeiket, elveszi őket a gyámhivatal.  “Te elnéznéd, hogy azok a gyerekek hetekig, hónapokig éheznek?” – kérdezett vissza.

Ez a férfi a regnáló polgármester szimpatizánsai közül került ki, az egyetlen falubeli, aki arcképpel vállalta a véleményét a sajtónak. / Fotó: Hajdú D. András

“Nekem a Zoli még mindenben segített, ha szükségem volt rá, amíg volt közmunka, azt is adott”

– magyarázta, miért fog Oroszra szavazni vasárnap.

Közmunka azonban már lassan egy éve nincs Érpatakon. Miután tavaly májusban, az el nem fogadott zárszámadás miatt zárolta a település számláját a kormányhivatal, a falu már nem kap semmilyen állami forrást – beleértve közmunkaprogramra fordítandókat sem.

Stratégiai okokból csak egy ellenjelölt

Orosz Mihály Zoltán négy ellenzéki képviselőt okol “Érpatak tönkretételéért”, akik nem voltak hajlandóak megszavazni a bizonyos 2015-ös zárszámadást, majd egészen a közelmúltig a képviselő-testület feloszlatására vonatkozó határozatot sem.

Az egyikük, Nagy Imre Attiláné Orosz egyedüli kihívója most vasárnap. A helyiektől megtudjuk: Nagy Imre Attiláné – keresztnevén Nóra – még a kilencvenes években költözött Érpatakra férjével, nemrég azonban megözvegyült. Amellett, hogy családanya, könyvelőként dolgozik.

Nagy Imre Attiláné indult a polgármesteri címért az előző, 2014-es önkormányzati választáson is, de csak nagyjából fele annyi szavazatot kapott, mint Orosz. Akkor azonban volt még három másik jelölt, most pedig csak egy indul Orosz Mihály Zoltán ellen.

Az Orosz leváltását akaró képviselők tanultak a hódmezővásárhelyi független polgármesterjelölt Márki-Zay Péter sikeréből, jobbnak látták, ha egyvalaki mögé beállnak.

_HDA6838
A havat még nem takarították el a mellékutakról, de még a fő út melletti járdáról sem. / Fotó: Hajdú D. András

“Végre egységre és nem széthúzásra van szüksége ennek a falunak, én azt várom el az új polgármestertől, hogy összerántsa újra a közösséget” – magyarázta a hólapátra támaszkodva egy középkorú férfi a falu egyik utcáján. „Mindenki ismeri itt helyben, egy szimpatikus, tanult hölgy” – vélekedett ugyanez a férfi Nagy Imre Attilánéról.

“Ja, a darutollas?”

A nem mélyszegénységben élő, átlagos jövedelmű érpatakiaknak, legalábbis az általunk megkérdezetteknek leginkább azért van elege Orosz Mihály Zoltánból, mert egyre kínosabbnak érzik, hogy a polgármester provokatív és exhibicionista viselkedésével negatív hírverést szerez a falunak.

“Akárhol, ha kérdezik, válaszolom, hogy érpataki vagyok, már legyintve mondják: “Ja, a darutollas?””

– fakadt ki az egyik helyi nő, akivel a lottózó előtt találkoztunk a településen. A nő elmondta, hogy az önkormányzatiak mellett egy egyházi fenntartású szociális gondozó intézmény szinte az egyetlen nagyobb munkahely Érpatakon, a településről főként a közeli Újfehértóra járnak dolgozni az emberek.

_HDA6808
Elhagyott és pusztuló ház Érpatakon / Fotó: Hajdú D. András

A nő úgy 80 százalék esélyt ad arra, hogy az ellenjelölt, Nagy Imre Attiláné nyeri a választásokat. Azt mondja, ha mégsem így lesz, az szerinte a nyugdíjasokon és a szegényeken fog múlni. Előbbeknek például azzal kampányol Orosz, hogy ha nem őt választják újra polgármesterré, Érpatak veszélyes hellyé válik – mondta a falubeli. Utóbbiakat pedig, akik napról napra élnek, szerinte egyszerűen könnyű olyan gesztusokkal lekenyerezni, mint a naposcsibe-osztogatás, amit a helyiek szerint épp a múlt héten csinált Orosz.

“Fontosabb neki a pereskedés”

“Az uram négyszer ment fel hozzá a hivatalba, egyszer se volt ott, mert tárgyalásom volt”

– kiabálja a járdáról, kapuja elől egy idős asszony. Azt nem akarja elárulni, hogy kire szavaz a vasárnapi választáson, de azt mondja, mindegy is, mert Érpatakot egyik sem tudja feltámasztani. “40 évvel ezelőtt, mikor felépítettük ezt a házat és ide költöztünk, még nem ilyen volt ez a falu” – magyarázta, majd hozzátette, a legnagyobb veszteség az üresen álló iskola. “Iskola nélkül falu a falu? A tanyánál se különb!” – mondta.

_HDA6876
A bezárt iskola / Fotó: Hajdú D. András

A helyiektől megtudtuk: a település iskolája a szomszédos Geszteréd általános iskolája tagiskolájaként működött a Klebelsberg Központ fenntartásában, a geszterédi iskolát azonban a 2016/2017-es tanévtől átvette a katolikus egyház. Az érpataki tagiskolát viszont nem, a fenntartást az állam visszaadta volna az önkormányzatnak, az viszont nem tudta vállalni a fenntartást, így az iskola bezárt.

Ha Orosz nyer, a mostani helyzet újra kialakulhat

Ha Orosz Mihály Zoltán nyer vasárnap, a képviselő-testületben pedig többségbe kerülnek a vele kritikus képviselők, akkor semmi sem garantálja, hogy nem alakul ki megint a mostani időközit kiváltó patthelyzet.

Az egyik helyi szerint megvan arra is az esély, hogy Orosz kerül megint a polgármesteri székbe, a képviselő-testületbe viszont többségében megint olyan arcokat választanak a falusiak, akikről tudják, hogy kontrollálni tudják az öntörvényűségéről elhíresült polgármestert.

Riportunk során az derült ki, nagyjából mindenki tud az ellenjelöltről, Nagy Imre Attilánéról, de az is biztos, hogy Orosz Mihály Zoltán sokkal intenzívebb kampányt folytat az újbóli győzelem érdekében.

_HDA6757
Egy helyi asszony portréja a faluban / Fotó: Hajdú D. András

Ennek egyik eleme, hogy lejárató videókat tesz közzé az ellenjelöltről és az őt támogató képviselőkről. Az egyik ilyen videó a polgármester Facebook oldalán és a Youtube-on is elérhető. Lényege, hogy Orosz egyik embere addig kamerázza a háza előtt a jelöltet és az egyik ismerősét, amíg azok elég mérgesek nem lesznek ahhoz, hogy mondjuk belemenjenek egy kiabálásba fulladó szóváltásba.

Az említett felvétel végén Nagy Imre Attiláné a kamerázó férfi telefonja felé nyúl, hogy a kamerát letakarja, a férfi erre kiabálni kezd, hogy a nő bántani akarja. A videót végül azzal a címmel tették ki az internetre, hogy

“Nagy Imre Attiláné képviselő-jelölt garázda agressziója és “kampánya””

Ott jártunkkor megkerestük Nagy Imre Attilánét, aki azonban azt mondta, a választásig fennmaradó négy napban már nem szeretne a sajtónak nyilatkozni, hétfőn viszont szívesen ad interjút, bármi legyen is az eredmény.

Orosz Mihály Zoltán a győzelmi esélyeire vonatkozó kérdésünket érdemben nem kommentálta. Azt viszont hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kialakult helyzetéért egyedül az általa a fideszes Simon Miklós országgyűlési képviselőhöz kötött helyi – egyébként független – ellenzék a felelős, akik ezért börtönbe fognak menni.

Valószínűleg ezt szimbolizálja a közelgő országgyűlési választások miatt a póznákon lógó Simon-plakátok egyikére ragasztott fekete szigszalag-rács is, amit a helyiek szerint Oroszék ragasztottak oda az elmúlt hetekben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!