Keresés

Miskolc leleplezte a kirúgott közmunkást

Egy közmunkás munkavezetőnek azért nem hosszabították meg a szerződését, mert ellenzéki jelöltként indult a önkormányzati választáson – írja a 444. A Miskolc Holding Zrt. Zrt. PR és kommunikáció vezetője minden vádat tagad, szerinte azért nem hosszabbítottak szerződést Zaveczki Tiborral, mert a férfi több szabálytalanságot követett el.

Zaveczki Tibor tavaly január óta dolgozott az önkormányzatnak. Először közfoglalkoztatott volt, majd a városgazdálkodási céghez került, és a közmunkások munkavezetője lett. Korábban kétszer már meghosszabbították a szerződését, így arra számított, hogy most október végén talán már határozatlan időre is felveszik, és nem kell folyton újra meg újra a papírmunkával bajlódni.

Nyáron még viccelődtek is kollégáival, hogy éppen az önkormányzati választások után járnak le a szerződések, mintha az övék valami politikai pozíció lenne, és a választásnak bármi hatása lehetne arra, hogy ki maradhat, és ki nem.

Zaveczki elmondása szerint álmában sem gondolta volna, hogy baja lehet abból, ha ellenzéki jelöltként indul a választásokon, és fideszes ellenfele is nagyon korrektül viselkedett vele, de az önkormányzatnál úgy tűnik, mégsem nézték jó szemmel, hogy ellenzékiként indult, Zaveczki ráadásul a képviselő-testületbe sem került be.

A közmunkások vezetője végül október 31-én tudta meg, hogy szerződését nem hosszabbítják meg. A munkhelyén azzal fogadták, hogy kirúgásának politikai oka van. Zaveczki ezután bekapcsolta a hangrögzítőt a telefonján. Ha a legelső, szerinte legdurvább mondat nem is hallható, a felvétel nem hagy sok kétséget róla, hogy mi, miért történik Miskolcon.

“A héten dőlt el, hogy kinek hosszabbítanak, és kinek nem. Nyilván mindenki tudta, hogy attól is függ majd, hogy itt hogy alakul majd a választás. Aki ezt nem tudta, akkor az egy hülye, nem kell ezt magyarázni.”

Többek között ezt mondja a tisztviselő Zaveczkinek és kollégájának délelőtt. Mikor délután munka után visszament, akkor hangzott el az alábbi szóváltás:

  • Azzal követtem el a hibát, hogy én ki is nyilvánítottam, hogy ellenzéki vagyok?
  • Nyilván ez is számít, ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.
  • Ha nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem fideszes színekben, vagy egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradhattam volna?
  • Szerintem igen.

A volt közmunkás vezető a héten dönti el, hogy megpróbálja-e bíróságra vinni az ügyet.

A miskolci önkormányzat megkeresésünkre azt mondta: az ügyben folyik a vizsgálat, és amint befejeződik, értesíteni fognak. Képtelenségnek tartják, hogy valakit ilyen indokkal bocsássanak el, azonban ha a történtek mégis igaznak bizonyulnak, akkor azt nem fogják szó nélkül hagyni, mert ilyet nem lehet csinálni.

Zaveczki Tibort a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. foglalkoztatta, amely a Miskolc Holding Zrt. önkormányzati tulajdonú vállalatcsoport része. Arról Koczáknak nincs tudomása, hogy ott ki dönt személyi ügyekben. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. PR és kommunikációs vezetője közleményben tagadta a vádakat.

“A munkáltatónak, szakmai szempontok alapján, jogában áll eldönteni, kinek hosszabbítja meg a szerződését, és kinek nem. 7 munkavezetővel nem hosszabbítottak munkaszerződést, köztük Zaveczki Tiborral sem, aki több szabálytalanságot követett el munkavégzése során, valamint írásbeli figyelmeztetésben is részesült korábban. A miskolci városvezetés és a Miskolc Holding Zrt. vezetése nem foglalkozott, és ezután sem kíván foglalkozni a városi cégek alkamazottainak politikai hovatartozásával, illetve szerepvállalásával. A demokratikus szabadságjogokat senki nem korlátozza Miskolcon. Az állítólagos, bizonyítékként nyilvánosságra hozott hangfelvétel pedig nem támasztja alá Zaveczki Tibor állításait. Ő ugyanis azt mondja, hogy azon az osztályvezető asszonnyal beszélget, a felvételen azonban két férfi beszélgetése hallható, vagyis nem derül ki, ki beszél és az milyen pozíciót tölt be. A belső vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy egyetlen tisztviselő sem folytatott ilyen beszélgetést Zaveczki Tiborral.” – áll a közleményben.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!