Keresés

Kínosan gyengék a kancellári pályázatok

Értelmetlen mondatok, valódi pályázat helyett fél oldalnyi motivációs levél, árvízi védekezés mint hivatkozási alap – nem erőltette meg magát a felsőoktatás egyik legfontosabb posztjára való jelentkezésnél a jelöltek nagy része. Mégis elnyerték az egyetemi-főiskolai kancellári posztot, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy sokuk múltja összefonódott a Fidesszel.

A VS.hu újságírója hozzájutott néhány, az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott kancellári pályázathoz. Ezekben többek között ilyen, nyelvtanilag is több sebből vérző mondatok vannak:

„A főiskola szakmai ismertsége, kapcsolatrendszere kiváló, melynek további fejlődését szeretném segíteni a biztos gazdasági héttér működtetésével, amelybe beletartoznak a felsőoktatási intézményben foglalkoztatott alkalmazottak és az intézménynél lévő vagyon elemek legeredményesebb felhasználása.”

„Lehetőségem lenne a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók körülményeinek, lehetőségeinek optimalizálására, ezzel pedig közvetett módon szerepet játszanék a társadalom értelmiségi tőkéjének támogatásában.”

Miután a felsőoktatási intézmények gazdasági vezetőit kereső kiíráson tavaly számos, a kormánypártokhoz vagy kormányközeli cégekhez köthető jelölt lett befutó, a VS arra volt kíváncsi, hogy vajon milyen színvonalú pályázatot nyújtottak be ezek a jelentkezők. A Fideszhez nem köthető kancellárokkal cikkünkben nem foglalkozunk, az általunk megtekintett pályázataik a külső szemlélő számára szakmailag korrektek, sőt, némely esetben kiemelkedően alaposak voltak.

A pártközeli múlttal bíró jelentkezők legtöbbje a cikk elején említett színvonalú mondatokból álló szöveget adott le, illetve az anyagukban egész egyszerűen nem volt szakmai rész: a beadott „csomagban” csak a szükséges bizonyítványmásolatok és nyilatkozatok, valamint egy rövid, az intézménnyel kapcsolatos elképzelésekről többnyire egyetlen szót sem ejtő motivációs levél volt.

Olyan is akadt, akinek feltehetően azért hiányoztak a konkrétumok a pályázatából, mert több egyetemre, illetve főiskolára is pályázott. Az e-útdíj bevezetését az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nél, majd a jogutód Nemzeti Útdíj Zrt.-nél menedzselő Mihályi Máté Győző például a Dunaújvárosi Főiskolától a Semmelweis Egyetemen át a Testnevelési Egyetemig összesen 14 helyre beadta a jelentkezését.

A másfél oldalas motivációs levelében szinte csak saját rátermettségét ecsetelő 35 éves Mihályiról – úgy tudjuk – egyébként maga a bírálóbizottság is megállapította, hogy „a viszonylag sok intézményhez beadott azonos tartalmú pályázatból kikövetkeztethetően inkább az álláskeresés, mint a feladat kihívása vezérelte. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!