Keresés

Kilenc gyakorlóiskolát venne át az állam

Kilenc gyakorlóiskolát venne állami fenntartásba az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mert úgy látják, nem működnek megfelelően. A minisztérium szerint ez nem hozna nagy változást, de van olyan intézmény, ahol már tiltakoznak a javaslat ellen. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elárulta az Indexnek annak a kilenc gyakorlóiskolának a listáját, amelyeknek fenntartását átvenné az állam a felsőoktatási intézményektől:

  • Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola
  • Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma
  • Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája
  • Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  • Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron)
  • Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola
  • Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény)
  • Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola

Ezen kívül még tizenhat gyakorlóiskola működik az országban, amelyek továbbra is az egyetemek és a főiskolák fenntartásában maradhatnak. A minisztérium az Indexnek azt mondta, ” felmérték az ország összes gyakorlóiskoláját, amelyek az egyetemek és főiskolák fenntartásában maradtak. Kilenc intézménynél látták úgy, hogy a gyakorlóiskola „nem támogatja” az egyetemi, főiskolai pedagógusképzést”, mert nincs elég gyakorlaton levő pedagógushallgató.

A győri Öveges-iskolában a fenntartóváltás hallatán a szülői munkaközösség is tiltakozni kezdett, Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese pedig azt mondta, mindenképp megtartanák az iskolát, és van lehetőségük visszautasítani a felsőoktatási államtitkárság ajánlatát.

Az Emmi szerint a lépés nem okozna nagy változást, hiszen egyik iskola sem zárna be. A miniszternek május végéig kell döntenie, addig minden intézmény véleményezi a kezdeményezést. Az Emmi azt ígérte, a végleges döntést ennek figyelembevételével hozzák majd meg.

Korábban a Cink szerezte meg a levelet, amelyben a felsőoktatási államtitkár közölte a Pécsi Tudományegyetem rektorával, hogy átvennék a város legpatinásabb iskolát, az 1. számú gyakorlóiskolát.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!