Keresés

Kilenc évfolyamos általános iskolát javasol az MSZP

Az MSZP szerint négyről öt évfolyamosra kell bővíteni 2017 szeptemberétől az alsó tagozatot, így összesen kilenc évfolyamos lenne az általános iskola. A párt szerint a gyerekek iskolában eltöltött első éveik alapvetően meghatározzák jövőbeli teljesítményüket, ezért meg kell változtatni az alapozó képzést.

Kilenc évfolyamos általános iskolát javasol az MSZP, amely meghosszabbítaná egy évvel az alsó tagozatot – írja az Index. Így összesen kilenc évfolyamos lenne az általános iskola.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a gyerekek iskolában eltöltött első éveik alapvetően meghatározzák jövőbeli teljesítményüket, ezért meg kell változtatni az alapozó képzést, több időnek kell jutni az alapkészségek fejlesztésére, az írásra, az olvasásra, a számolásra. Az alsó tagozat meghosszabbítása „még ebben a ripityára szétvert közoktatási rendszerben is jótékonyan hat a gyerekekre” – mondta az MTI tudósítása szerint.

Az MSZP a kilenc évfolyamos általános iskola mellett négy évfolyamos gimnáziumot és szintén négy évfolyamos szakközépiskolai rendszert javasol. Az MSZP továbbra is támogatja a tankötelezettség korhatárának 18 évre való emelését, illetve a szakközépiskolákban a közismereti órák számának növelését.

Az MSZP-s képviselő, aki a parlament kulturális bizottságának alelnöke is, azt mondta, az általános iskola szerkezetét alapvetően megváltoztató lépés önmagában nem elég, meg kell változtatni a tanterveket, a tankönyveket.

A szakmát, a szakszervezetek, oktatáskutatókat, pedagógusokat hívják segítségül, hogy 2016-ig együtt dolgozzák ki a részleteket, és 2017 szeptemberétől vezessék be az öt évfolyamos alsó tagozatot – közölte. Kunhalmi Ágnes a javaslat költségeit tanévenként 28-30 milliárd forintra becsülte.Ennek fedezetét a költségvetésben meg lehet teremteni, ha van akarat arra – mondta.

Az MSZP ötlete nem teljesen újdonság. Korábban, 2011-ben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke állt elő azzal a felvetéssel, hogy érdemes-e meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét egy évvel. A februári Fidesz-frakcióülésen a kormánypárt is tárgyalt erről Rogán Antal frakcióvezető kezdeményezésére.

Rogán jelezte, hogy a kilenc évfolyamos általános iskola nagy horderejű változás lenne, de a vitákat időben le akarják folytatni. Változtatni így szerinte is csak 2016 szeptemberétől lehetne. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz az alsó vagy a felső tagozathoz tenné hozzá a plusz egy évet, Pokorni 4+5 éves képzést javasolt.

Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón Rogán Antal kijelentéséről azt mondta, hogy az MSZP javaslata az, hogy a plusz egy évet az alsó tagozaton végezzék el a diákok.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!